Új informatikai rendszer védi a schengeni határokat

Vágólapra másolva!
Megállapodás született a schengeni információs rendszer megerősítéséről. Több riasztási kategória is lesz.
Vágólapra másolva!

Megállapodásra jutottak a schengeni információs rendszer megerősítéséről kedden az Európai Parlament, illetve az uniós tagállami kormányokat tömörítő tanács képviselői, ami a várakozások szerint

lehetővé teszi majd a külső határok hatékonyabb védelmét.

Az információmegosztás a biztonság megerősítését és a migráció kezelését célzó uniós erőfeszítések kulcsfontosságú eleme, a schengeni információs rendszer pedig ennek lényeges eszköze.

- közölte Valentin Radev, az EU soros elnökségét betöltő Bulgária belügyminisztere.

Új riasztási kategóriákat vezetnek be többek között a kitoloncolásra váró menedékkérők, a terroristagyanús személyek és az eltűnt gyermekek számára.

Hatékonyabbá teszik emellett az ujj- és tenyérlenyomat, illetve arckép alapján történő azonosítást.

Julian King, az Európai Bizottság biztonsági unióért felelős tagja üdvözölte a bejelentést, mondván, hogy a SIS megerősítése nyomán elérhetővé válnak a határőrök és a rendőrök számára azok az adatok, amelyek szükségesek a munkájuk elvégzéséhez.

Az adatbázis használatának köszönhetően csaknem 40 ezer őrizetbe vétel történt eddig, és

nagyjából 200 ezer bűnözőt sikerült nyomon követni.

A tanácsi sajtószolgálat tájékoztatása szerint a nemzeti hatóságok közti együttműködés fokozására szolgáló új szabályok segíteni fogják a küzdelmet a terrorizmus és a szervezett bűnözés ellen, javítják az európai biztonsági helyzetet és hozzájárulnak a migráció hatékonyabb kezeléséhez.

A politikai megállapodást még hivatalosan is jóvá kell hagyniuk az uniós társjogalkotó szerveknek, az EP-nek és a tagállami kormányokat tömörítő tanácsnak.

A változtatásokat legkésőbb 2021-re életbe kell léptetni.