Túszdráma Párizsban

France: Paris street on lockdown as armed man takes hostages CrowdSpark maxime doucet france paris paris 10 10eme 10eme arrondissement HOSTAGE otage prise d'otage hostage situation central paris rue des petites écuries petites ecuries ongoing hostage taki
Police officers of the BRI intervention squad respond to an ongoing hostage taking on June 12, 2018 in central Paris. A man took at least two people hostage at a small business in the center Paris on and demanded that he be put in touch with the Iranian embassy to deliver a message to the French government, police sources said. The area around the incident in the 10th arrondissement of Paris was ringed off by police. Special units and fire services were at the scene.
Vágólapra másolva!
Túszdráma volt Párizs belvárosában, egy 27 éves marokkói fegyveres férfi 2-4 túszt ejtett (az első hírek háromról szóltak, azóta is ellentmondóak a hírek). A különleges erők este nyolc előtt nem sokkal lerohanták a terroristát és kimentették a túszokat. A marokkói túszejtőt őrizetbe vették. 
Vágólapra másolva!

22.26

Amikor a kommandósok lerohanták, a terrorista éppen kést tartott az egyik túsz (egy nő) torkához - írja a Le Figaro.

21.59:

A marokkói férfi az elfogásakor megsérült - írja a Le Figaro.

21.54.

Gerard Colomb francia belügyminiszter, volt szocialista lyoni polgármester azt mondta, hogy a nyomozást abba az irányba is folytatják, hogy vannak-e pszichés problémái a 27 éves marokkói túszejtőnek, mert vannak erre utaló jelek.

21.15

A túszejtő terrorista 27 éves, marokkói állampolgár - közölte a BFM TV. Terroristaként nem tartották nyilván, büntetlen előéletű volt, de a bűnügyi nyilvántartásban szerepelt, egyelőre nem tudni miért. A követelései zavarosak voltak, de elfogásakor az iszlámról és szeptember 11-ről is beszélt.

20.58

A BFM TV próbál rendet rakni az ellentmondó hírek között. Szerintük összesen négy túsz volt. Közülük ketten el tudtak menekülni, köztük a terhes nő, akit előtte a túszejtő összevert. Ketten maradtak a terrorista fogságában, őket szabadították ki, nekik nincsenek jelentősebb sérüléseik.

20.40:

Meghökkentően zavaros hírek voltak a túszejtéssel kapcsolatban. A France Bleu, az RTL Radio, a Le Figaro és a Le Parisien is egymásnak ellentmondó információkat közölt. Kezdetben három túszról volt szó, akik közül egy vagy kettő kiszabadult. Szó volt egy terhes nőről, akit a terrorista megvert és egy férfiről, akit benzinnel leöntött, de kiszabadultak. Az egyik fogságban maradt túsz pedig a hírek szerint súlyosan megsérült, a terrorista kiszúrta a szemét.

Most annyi tűnik biztosnak, hogy összesen két túsz volt, az egyiket leöntötték benzinnel, de jelentősebb sérülése egyiküknek sincs. A BFM TV tudósítója meg is jegyezte: régen fordult elő, hogy ennyire nem lehetett biztos és pontos információkhoz jutni.

20h15

Az akció után kiderült, hogy a terrorista két túszt ejtett. Őket kiszabadították és biztonságban vannak - írja a Le Figaro.

19h58

A különleges erők kihozták a túszokat, mindegyiket épségben. A terroristát letartóztatták - írja a Le Figaro. Az akció részleteiről nincs hír.

19h50:

A Le Parisien információ szerint egy túsza van a terroristának. A túsz súlyosan megsérült. Folyamatosan tárgyalnak a túszejtővel. A X. kerületet hatalmas területen, most már egészen a Grands Boulevards-ig lezárták.

Forrás: CrowdSpark/(c) copyright crowdspark.com/Maxime Doucet

19h10:

A Le Figaro információ szerint a túszejtés előtt, az épület közelében, a terrorista összevert valakit, de nem fogta el. Most már biztos, hogy egy reklámcég irodájában szedett túszokat. Nem lehet pontosan tudni, hogy egy vagy két túsza van, és azt sem, hogy mit követel. Annyi biztos, hogy többek között az iráni nagykövetséggel akar beszélni. A kommandósok egyelőre nem rohamozták meg az épületet, pillanatnyilag tárgyalnak a túszejtővel.

18h55:

Egy túsztárgyalásban jártas szakértő a BFM TV-ben arról beszélt a műsorvezetőknek, hogy akár egész éjszakáig is tarthat a túszdráma, tapasztalatai szerint olykor tíz óráig is kell tárgyalni egy terroristával.

18h50:

A BFM TV élő adásában egy volt kommandós parancsnok arról beszél, hogy személyes információ szerint egy elmebetegről van szó, aki terroristamódszereket alkalmazva tombol, és semmilyen konkrét célja nincs.

18h40:

A BFM hírtelevízió értesülése szerint a férfi délután fél négy órakor pizzafutárként érkezett a Párizs X. kerületében található Petites-Ecuries utca 45-ös számú házához, ahol

benzint öntött egy férfira, megpróbálta meggyújtani, de nem sikerült, majd megütötte.

Ezután a támadó bement az épület földszintjén található egyik irodába. A kifele menekülő terhes nőt is ekkor ütötte meg.

A Le Monde című napilap úgy tudja, hogy a rendőrséget 4 óra előtt tíz perccel riasztották szemtanúk, az elitalakulatok fél 5 órakor érkeztek a helyszínre, ahova a tűzoltók is nagy erőkkel vonultak ki.

A rendőrségnek sikerült kapcsolatot kialakítani a túszejtővel, s jelenleg is tárgyalnak vele.

A sűrűn lakott belvárosi kerületben minden üzlet és kávéház bezárt. Az ott lakókat nem engedik haza.

A helyzet nagyon zavaros, a francia médiumok többsége szerint most egy túsz van bent, de ezt nem erősítették meg.

Rendőrök és mentősök a helyszínen Forrás: AFP/Stephane De Sakutin

18h35:

Egy aknaszedő robotot hoztak a terrorelhárítók a túszdráma helyszínére. A kommandósok szerint a terroristánál nemcsak robbanóanyagok vannak, de pisztoly is.

18h30:

A legfrissebb információk szerint nem két, hanem három embert ejtett foglyul a terrorista. A France Bleu szerint egyiküket súlyosan megsebesítette a szemén, az egyik rádió szerint kiszúrta a túsz egyik szemét egy kulccsal. A három túsz közül az egyik terhes nő, állítólag őt megverte a bűnöző, de a nőnek valahogy sikerült elmenekülnie. Azaz, a legújabb hírek szerint két foglya van pillanatnyilag a terroristának. A Le Figaro úgy tudja, hogy van egy társa is, ő az épületen kívül segít a terroristának.

Korábbi információk

A francia hírtelevíziók este 6 órai helyszíni tudósításai szerint

a túszejtő egy épületben barikádozta el magát egy belvárosi ház földszintjének belső udvarán, egy informatikai cég irodájában, azt állítva, hogy robbanószerkezet van nála, és legalább két túszt ejtett.

A rendőrség szerint a férfi azt közölte, hogy az iráni nagykövettel szeretne beszélni.

A helyzet „nagyon zavaros” a tájékoztatás szerint, a helyszínt a rendőrség elitalakulatai biztosítják, a környéket lezárták a forgalom elől.

Rendőrségi források szerint a férfi indítékai egyelőre ismeretlen.

Az egyik túsz néhány perccel ezelőtt kiszabadult, a Le Figaro szerint előtte a terrorista összeverte.