Magyarország Európa külső határainak védelmében segít Olaszországnak

Illegális bevándorlás - Olaszország
Cona, 2017. november 16. Az életkörülményeik miatt tiltakozó illegális bevándorlók conai táborukból a 85 kilométerre fekvő Velence felé mennek 2017. november 16-án. A migránsok tüntetését az USB olasz szakszervezet támogatja. (MTI/EPA/Andrea Merola)
Vágólapra másolva!
Magyarország a külső határvédelem biztosításában nyújt segítséget Olaszországnak - mondta Matteo Salvini olasz belügyminiszter, a Liga olasz kormánypárt politikusa a La7 tévéadó műsorában kedd este.
Vágólapra másolva!
Matteo Salvini Forrás: AFP/Miguel Medina

Matteo Salvini az új olasz kormány migrációs politikájáról nyilatkozott az olaszországi kikötőkből kitiltott Aquarius hajó ügye kapcsán a kereskedelmi tévé Nyolc és fél című politikai háttérműsorában.

Elmondta, hogy kedden a francia, a német, a magyar és az osztrák kollégájával is egyeztetett telefonon.

A műsorvezető azt kérdezte tőle, biztos-e abban, hogy megfelelő barátokat választott az olaszok érdekeinek védésére, ha Magyarország nem vesz át menedékkérőket Olaszországtól.
A Liga politikusa úgy válaszolt,

a menedékkérők áthelyezésében Franciaország magatartása volt eddig a legméltánytalanabb, mivel Párizs az általa vállalt majdnem tízezres kvótából eddig 640 menedékkérőt vett át.

„Emmanuel, ha tényleg arany szíved van, már holnap átküldünk neked további kilencezret!" - üzente Emmanuel Macron francia elnöknek, aki korábban cinikusnak nevezte az olasz kormányt az Aquarius kitiltása miatt.

Illegális bevándorlók Olaszországban Forrás: MTI/EPA/ANSA/Andrea Merola

Salvini kijelentette: az új olasz kormány azokat akarja segíteni, akiknek joguk van Olaszországban tartózkodni, és el akarja távolítani azokat, akiknek ehhez nincsen joguk.

Az Olaszországba érkező száz migránsból csak hét az igazi menekült

- tette hozzá.

Hangsúlyozta: azzal, hogy Róma nemet mondott egy nem kormányzati szervezet (NGO) mentőhajójának kikötésére, az illegális bevándorlás központi témává vált Európában, és a változást javasló Olaszország a vita középpontjába került "hasznos távlatokat nyitva meg".

Az SOS Mediterranée és az Orvosok Határok Nélkül (MSF) szervezetek működtette hajónak - 629 migránssal a fedélzetén - Olaszország hétfőn tagadta meg a kikötést.

Salvini megjegyezte, hogy a Földközi-tengeren egyetlen olasz NGO vagy olasz felségjelzésű hajó sem tevékenykedik:

amelyek mindenkit Olaszországba hoznak. Megjegyezte, hogy

az NGO-k közül többet Soros György alapítványa finanszíroz, amely migránsokkal akarja megtölteni Európát.

Olasz sajtóértesülések szerint az Aquarius miatti francia bírálatok után a római kormány egyenesen azt mérlegeli, hogy lemondja Giuseppe Conte miniszterelnök péntekre tervezett párizsi látogatását.