A berlini migránsok harmadának több felesége van

2018.06.14. 17:05

A német fővárosban élő szír származású migránsok egyharmadának több neje van, ezek egy része kiskorú. A fura jogszabályok miatt a poligámiában élő férfiak egyedülálló szülőnek számítanak, ezért több segélyt kapnak.

Franciaországban, ahol az egyik legnagyobb az iszlám világból érkezett bevándorlók száma, 1993 óta törvény tiltja a poligámiát, azaz a többnejűséget - írja a Figyelő.

Poligám migráns a feleségeivel. A kép illusztrációForrás: AFP

Ennek ellenére a The Economist című brit lap becslése szerint mintegy 16-20 ezer családban összesen kétszázezer ember él ilyen kapcsolatban. Szinte kizárólagosan Közép- és Észak-Afrikából érkezett muszlim migránsok tartoznak ebbe a csoportba.Egyfajta torz logika alapján a poligámiában élő férfiak az egyedülálló, gyermekeket nevelő szülőknek kijáró szociális kedvezményekben, támogatásokban részesülnek.Hasonlóak a francia helyzethez a németországi viszonyok.

Berlinben a szíriai migráns férfiak mintegy harmadának van több felesége – ezek egy része gyermekházasság, vagyis 12-13 éves kislányokat „vesznek el" másod-, harmadfeleségként középkorú férfiak.

Mivel a házasságaikat nem Németországban (vagy nem német hatóság, hanem egy imám előtt) kötötték, jogilag egyedülálló szülőknek számítanak, akik szociális kedvezményeket kapnak, a kormány által kiutalt lakásokban, családi házakban laknak.