Két nap alatt több mint 900 migránst mentett meg a spanyol parti őrség

Vágólapra másolva!
 A spanyol parti őrség 933 menekültet és migránst mentett meg a Földközi-tengeren pénteken és szombaton. A Gibraltári-szorosban további 507 embert mentettek meg 59 gumicsónakról,  de négy holttestet is találtak. A többi embert a Spanyolország és Marokkó közötti Alborán-tengeren mentették meg.
Vágólapra másolva!

A Nemzetközi Migrációs Szervezet (IOM) honlapján kedden közzétett jelentés szerint június 1. és 10. között Spanyolországba érkeztek a legtöbben (1153) a Földközi-tengeren keresztül. Spanyolországba 9315 ember érkezett január 1. és június 10. között, 244-en haltak meg a Földközi-tenger nyugati vizein.

A 2017-ben 4161 ember érkezett Spanyolországba, és 61 ember fulladt a Földközi-tengerbe.

A tavalyi évhez képest az idén tovább nő a spanyol partokra érkezők száma.

Miközben Olaszország szigorított a bevándorlási politikáján, Madrid migránsbarát gesztust tett a francia SOS Mediterranée és az Orvosok határok nélkül (MSF) civil szervezetek által működtetett, 629 bevándorlót szállító Aquarius mentőhajó ügyében.

A hajó ugyanis múlt vasárnap az olasz partokra akart vinni több száz embert, Olaszország azonban ezt megtagadta, és a közeli Málta sem fogadta az Aquariust.

Végül úgy döntöttek, hogy a migránsokat olasz hajók szállítják át a spanyolországi Valenciába, ahová várhatóan vasárnap érkeznek meg.