Horst Seehofer közölte, hogy már nem tud együtt dolgozni Angela Merkellel

HORIZONTAL politics vote
(L-R) German Chancellor and leader of the German Christian Democratic Union Angela Merkel (CDU) and the Chairman of the German Christian Social Union Party Horst Seehofer (CSU) arrive at the press conference during the second day of a meeting of both parties in Munich, southern Germany, on February 6, 2017. The heads of the two unions Parties have declared Angela Merkel to be the common chancellor candidate for the Bundestag elections in September. / AFP PHOTO / Christof STACHE
Vágólapra másolva!
Nem akar kormányválságot előidézni a bajor Keresztényszociális Unió (CSU) Németországban, de kitart a tervezett migránsügyi szigorítások mellett – közölte Horst Seehofer német szövetségi belügyminiszter, a CSU elnöke, aki a határigazgatás kérdéseivel kapcsolatban kormányválsággal fenyegető konfliktusba került a testvérpárt Kereszténydemokrata Unió (CDU) vezetőjével, Angela Merkel kancellárral.
Vágólapra másolva!

A CSU-ban senkinek sem áll érdekében a kancellár megbuktatása, a CDU/CSU frakciószövetség felbontása vagy a koalíció felrobbantása - mondta Seehofer a Bild am Sonntag című lapnak.

Angela Merkel és Horst Seehofer között szakítás jöhet? Forrás: AFP/Christof Stache

- tudatta a pártelnök-belügyminiszter, aki szerint ez azt jelenti:

a CSU semmiképpen nem enged abból, hogy a migránsok bizonyos csoportjaitól meg kell tagadni a belépést az országba.

A CSU szerint a szigorítást a közös európai menekültügyi - úgynevezett dublini - rendszer többi részt vevő államától függetlenül kell bevezetni.

Angela Merkel és a CDU vezetőinek többsége viszont közös, "európai megoldást" sürget, szerintük egy új menekültügyi rendszer keretében, vagy legalább a migrációs nyomásnak leginkább kitett társországokkal egyeztetve kell megszigorítani a határigazgatást.

Addig pedig változatlanul kell hagyni a 2015-ben bevezetett gyakorlatot, amely szerint

mindenkit be kell engedni, aki azt mondja, hogy menedéket akar kérni.

Merkel a június 28-án kezdődő EU-csúcsig és a találkozó alatt akarja tető alá hozni a közös megoldást.

A Bild am Sonntag úgy tudja, hogy egy migrációs "minicsúcsot" is tervez az érintett EU-tagállamok vezetőivel. A találkozót a következő hét végén tarthatják meg.

A CSU elnöksége viszont már a hétfői müncheni ülésén kinyilvánítja: támogatja a pártelnököt abban, hogy tegyen meg mindent, amit a belügyminiszteri hatáskörében megtehet.

Így előfordulhat, hogy Horst Seehofer nem várja meg a kancellár európai egyeztetéseit és az EU-csúcsot, hanem már előtte,

a kormányfő egyetértése nélkül utasítja a szövetségi rendőrséget a határigazgatási szigorítások bevezetésére.

Erre a lépésre Angela Merkel a belügyminiszter menesztésével válaszolhat, a konfliktus így a CDU és a CSU szövetségének felszámolásához és

a CDU, a CSU és a Német Szociáldemokrata Párt (SPD) koalíciójának felbomlásához vezethet.

Merkel és Seehofer legutóbb szerdán próbálta meg személyesen rendezni a vitát.

A késő estig húzódó eredménytelen tárgyalás másnapján Horst Seehofer a Welt am Sonntag című lap értesülése szerint pártja vezetőinek egy szűk körű megbeszélésén kétszer is kijelentette, hogy

Miattuk törhet ki kormányválság Németországban. Forrás: AFP/Anadolu Agency/Ales Beno

Az egyelőre nem ismert, hogy a CSU szerint pontosan mely csoportok tagjait kell visszafordítani a határon, mert a bajor politikus nem hozta nyilvánosságra 63 pontos menekültügyi reformcsomagját.

A Bild am Sonntag információi alapján

a CSU visszafordítaná az összes migránst, akit a dublini rendszer valamelyik országában már regisztráltak,

vagyis ujjnyomatát rögzítették az Eurodac nevű közös adatbázisban, ami a nemzetközi migrációs válság jelenlegi intenzitását tekintve évente több tízezer embert jelentene.

A CDU szerint viszont

csak azokat kellene visszafordítani a határon, akik nemcsak regisztrálták magukat máshol, hanem be is nyújtották menedékjogi kérelmüket.

Ez néhány ezer embert jelenthet éves szinten.

Van egy harmadik csoport is, a Németországban elutasított, de visszatérni szándékozó menedékkérők köre.

Abban mindkét párt egyetért, hogy

ezeket az embereket nem szabad visszaengedni az országba.

A jogi helyzet nem egyértelmű, a szakértői vélemények egyik nézőpontja szerint, ha valaki menedékjogot akar kérni, akkor meg kell vizsgálni, hogy a menekültügyi rendszer mely részt vevő országa illetékes az ügyében, és ennek a vizsgálatnak a lefolytatásához be kell engedni az országba.

A másik fő véleményáramlat szerint