Görögország és Macedónia aláírta a megállapodást a névvita rendezéséről

Oteszovo, 2018. június 17. A görög (b) és a macedón zászló a Preszpa-tó partján, a macedóniai Oteszovo közelében 2018. június 17-én. A macedón és a görög külügyminiszter aláírta a Macedónia nevéről a két ország között kialakult vitát lezáró egyezményt a görög-macedón-albán hármas határ térségében, a Preszpa-tó görög oldalán fekvő Pszaradesz faluban 2018. június 17-én. (MTI/EPA/Nake Batev)
Vágólapra másolva!
Görögország és Macedónia külügyminisztere aláírta a megállapodást a névvita rendezéséről, amelynek értelmében a volt jugoszláv köztársaságot Észak-Macedóniára nevezik át.
Vágólapra másolva!

A görög-macedón-albán hármas határon fekvő Preszpa-tó görög oldalán, Pszaradesz településen tartott ünnepélyes eseményen részt vett Alekszisz Ciprasz görög és Zoran Zaev macedón miniszterelnök, Matthew Nimetz, az ENSZ különmegbízottja, Romero DiCarlo, az ENSZ-főtitkár politikai ügyekben illetékes helyettese, Federica Mogherini, az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főmegbízottja, valamint Johannes Hahn bővítési biztos is.

Macedónia eddig Macedónia Volt Jugoszláv Köztársaság néven szerepelt a hivatalos iratokban.

Alekszisz Ciprasz görög és Zoran Zaev macedón miniszterelnök jelenlétében Nikosz Kociasz görög és Nikola Dimitrov macedón külügyminiszter aláírja Macedónia nevéről a két ország között kialakult vitát lezáró egyezményt Forrás: MTI/EPA/ANA-MPA/Nikosz Arvanitídisz

27 év vita után a június 12-én megkötött egyezség értelmében

az országot Észak-Macedóniára nevezik át.

A megállapodást még jóvá kell hagynia mindkét ország parlamentjének, Macedóniában pedig ősszel népszavazást is tartanak.

Ciprasz az aláírási ceremónián kijelentette:

A tó partján megtartott ünnepség résztvevői kitörő örömmel fogadták a megegyezést.

A megállapodás lehetővé teszi, hogy Macedónia elkezdje a csatlakozási tárgyalásokat az Európai Unióval,

és várhatóan a NATO is hamarosan felveszi az országot a tagjai közé.

A két ország között azóta folyik a névvita, hogy Macedónia 1991-ben függetlenné vált Jugoszláviától.

Mivel Görögország északi tartományát, ahol jelentős macedón kisebbség él, Makedóniának hívják, a

görögök úgy vélték, a macedónok területi követelésekkel állhatnának elő.

Ezt megelőzendő tiltakoztak a hasonló névválasztás ellen, és mindeddig akadályozták a nyugat-balkáni ország euroatlanti integrációját.

A görög és a macedón zászló a Preszpa-tó partján Forrás: MTI/EPA/Nake Batev

A megállapodással azonban sokan nem értenek egyet Macedóniában és Görögországban.

Gjorge Ivanov macedón államfő azonnal jelezte, hogy

Szerdán mintegy ezerötszázan tiltakoztak a szkopjei parlament előtt, a tüntetők vizes palackokkal és gyújtópalackokkal dobálták meg az épületet, amelyet rendőrök védtek.

A jobboldali szimpatizánsokból, focidrukkerekből és a közösségi hálókon szerveződött emberekből álló tömeg "Árulók", "Már van nevünk, az pedig a Macedónia", valamint a

feliratú transzparenseket mutatott fel, és a kormány lemondását követelte.

A görögöket is megosztja az egyezség.

Az Új Demokrácia jobbközép ellenzéki párt bizalmatlansági indítványt nyújtott be Ciprasz ellen a Macedóniával történt megállapodás miatt,

mondván, a miniszterelnök túl sok engedményt tett.

A legfrissebb felmérés szerint a görög lakosság csaknem 70 százaléka utasítja el a megállapodást, szombat este is több ezren tüntettek az athéni parlament előtt, és