Donald Trump: az illegális bevándorlás szörnyű dolog

2018.06.19. 23:28

Donald Trump amerikai elnök szörnyű dolognak nevezte az illegális bevándorlást és azt mondta, a határon kialakult válságot meg kell oldani.

Az amerikai elnök a kisvállalkozók országos szövetségének washingtoni tanácskozásán fejtette ki álláspontját, reagálva az Egyesült Államokban kibontakozott heves vitákra is.

Szerinte Mexikó semmit sem tesz, hogy segítsen az Egyesült Államoknak a menekültprobléma megoldásában, és a nem állítja meg a dokumentumok nélkül az amerikai határ felé tartó migránsokat.

Donald TrumpForrás: AFP/Saul Loeb

Az illegális bevándorlók "Mexikón keresztül jönnek, Mexikó semmit sem tesz értünk, pedig megállíthatnák őket, nagyon, nagyon szigorú törvényeik vannak" - tette hozzá az elnök.

Majd azt állította, hogy a sajtó segíti a bűnöző migránsokat.

Az elnök védelmébe vette a gyermekeket szüleiktől elválasztó gyakorlatot.

Közölte, "nem akarja, hogy a gyermekeket elvegyék a szüleiktől", de erre szükség van, mert az amerikai hatóságok pert indítanak a szülők ellen tiltott határátlépésért.

A büntetőper megindítását az elnök szükségesnek nevezte. Külön kihangsúlyozta: meg akarja oldani a határon kialakult válságot, ezért felhatalmazást ad és erőforrásokat biztosít a határvédelmi szerveknek, hogyaz illegálisan érkező migránscsaládokat a gyermekeikkel együtt tarthassák fogva.

Trump utána bejelentette: nemsokára intézkedést hoz annak érdekében, hogy megnyirbálja azon országoknak nyújtott amerikai segélyeket, ahonnan nagy lélekszámban kelnek útra az illegális bevándorlók. Ezt egyébként áprilisban Honduras esetében már megígérte, májusban pedig - egy migrációról tartott kerekasztal-beszélgetésen - azt mondta, hogy készülőben van a tervezet a segélyek visszatartására, és méghozzá ez minden olyan országot érint majd, ahonnan illegális bevándorlók nagy tömegei indulnak az Egyesült Államokba.

Beszéde végén az elnök széles mozdulatokkal átölelte a pódium szélén álló amerikai zászlót.

Donald Trump kedden a kora esti órákban a kongresszusban tanácskozik republikánus törvényhozókkal a bevándorlási törvénytervezetről.

Mitch McConnell, a szenátus republikánus frakciójának vezetője a kongresszusban újságíróknak azt mondta: a republikánus politikusok kedden tanácskoztak, és egyetértenek abban, hogy a törvénytervezetben szerepeljen az illegális bevándorló családok egészének fogva tartása, vagyis a gyermekeket ne válasszák el a szüleiktől.

"Megértem az elnököt, aki a probléma megoldására szólított fel bennünket, de ehhez nyilvánvalóan kétpárti egyeztetésre van szükség" - tette hozzá McConnell szenátor.

Közben az Egyesült Államokban egyre hevesebbé válik a vita az illegális bevándorló családok tagjainak a szétválasztásáról.