Újra Putyint választanák elnöknek az oroszok

PUTYIN, Vlagyimir
Vlagyimir Putyin, orosz elnök.
Vágólapra másolva!
Az oroszok 51 százaléka támogatná, hogy Vlagyimir Putyin 2024 után is hivatalban maradjon.
Vágólapra másolva!

Gleb Kuznyecov politológus szerint Putyin népszerűsége annak a jele, hogy a válaszadók nem látnak valós alternatívát vele szemben. A felmérés a Jurij Levada Független Elemzőközpontnak a Vedomosztyi című gazdasági lapban jelent meg.

A közvélemény-kutatást egyébként még májusban, vagyis a népszerűtlen nyugdíjreform ismertetése előtt készítették. Eszerint ugyanis a nők nyugdíjkorhatárát 55-ről fokozatosan 63 évre, a férfiakét pedig 60-ról 65 évre emelnék fel.

Vlagyimir Putyin június 7-én tartotta meg hagyományos interaktív televíziós fórumát Forrás: MTI/EPA/Szputnyik/Kreml pool/Mihail Klimentyev

2017 augusztusában, vagyis több mint fél évvel a legutóbbi orosz elnökválasztást megelőzően 67 százalék szerette volna, ha Putyin 2018 után is folytatja a kormányzást. Az azt megelőző elnökválasztás előtti fél évben mindössze 34 százalék akarta újraválasztani.

A felmérésből kiderült: egy év alatt 42-ről

57 százalékra nőtt azok aránya, akik átfogó változást szeretnének az országban.

Lev Gudkov, a Levada központ igazgatója szerint az emberek életszínvonal-növekedést, megemelt szociális kiadásokat, paternalista, vagyis

gondoskodó állami politikát akarnak.

Vlagyimir Putyin 2000 és 2008 között két négyéves mandátum erejéig volt Oroszország elnöke, utána, a harmadik folyamatos ciklust már nem engedélyező alkotmányos korlátozás miatt kormányfő lett, miközben az államfői székben Dmitrij Medvegyev „helyettesítette” őt.

2012-ben helyet cserélt Medvegyevvel, és visszatért az elnöki posztra, amelynek betölthetőségi időtartamát hat évre hosszabbították meg, fenntartva ugyanakkor a két ciklusra vonatkozó korlátozást. Vagyis Putyin az érvényes szabályozás szerint 2024-ben már nem választható újra.