Húsz tagállam száll szembe Brüsszellel az agrárpénzekért

2018.06.19. 11:23

Óva intett az európai uniós agrártámogatások jövőbeli csökkentésétől hétfőn számos EU-tagállam szakminisztere, akik szerint fenn kell tartani a közös agrárpolitikára (KAP) fordítható források szintjét a 2021-től 2027-ig tartó költségvetési ciklusban.

A luxembourgi tanácsülés után elfogadhatatlannak nevezték az Európai Bizottság javaslatát, amelynek értelmében csak 365 milliárd eurót fordítanának a KAP-ra a következő többéves keretköltségvetésben. Azaz 5 százalékkal kevesebbet, mint a jelenlegi 2014-2020-as időszakban. Finnország, Franciaország, Görögország, Írország, Portugália és Spanyolország képviselői május végén aláírtak egy memorandumot, amelyben tiltakozásukat fejezték ki a tervezett csökkentés ellen.

A francia agrárminiszter, Stephane Travert arról számolt be, hogy ezt a dokumentumot azóta tizennégy újabb tagország biztosította támogatásáról: Ciprus, Csehország, Horvátország, Lengyelország, Litvánia, Luxemburg, Magyarország, Románia és Szlovákia írásban, Ausztria, Belgium, Észtország, Lettország és Szlovénia pedig szóban a hétfői vita során.

A memorandumban egyebek mellett az áll, hogy az uniós támogatások visszavágása példátlan kockázatot jelentene az európai mezőgazdasági termelés életképességére, illetve a gazdák jövedelmére és azon képességére nézve, hogy kielégítsék az egészséges, fenntartható, megfizethető, minőségi élelmezés iránti állampolgári igényeket.
Olaszország egyelőre nem csatlakozott a fenti húsz országhoz, azonban az új mezőgazdasági miniszter, Gian Marco Centinaio is úgy vélekedett, hogy nem megfelelő a javaslat.

Phil Hogan, uniós mezőgazdasági biztosFotó: Hirling Bálint - Origo

Phil Hogan uniós mezőgazdasági biztos ugyanakkor a hétfői vitában fenntartotta az álláspontját, miszerint a bizottsági javaslat igazságos és észszerű, miután az EU hamarosan elveszíti az egyik legfőbb nettó befizető országnak számító Egyesült Királyságot, illetve más célokra is költeni kíván, például a határvédelemre vagy védelempolitikára. A büdzsé növelése nélkül egyedül más szakpolitikák kárára lehetne bővíteni a KAP finanszírozását. De erről nem az Európai Bizottság, sokkal inkább a tagállamok kormányait tömörítő tanács és az Európai Parlament fog dönteni - mondta Hogan. A brüsszeli javaslat értelmében az EU következő többéves költségvetése 2018-as árakon összesen 1135 milliárd euró kötelezettségvállalást tenne lehetővé. A keretköltségvetést és az új szabályokat a tagországok kormányait képviselő tanácsnak és az Európai Parlamentnek is jóvá kell hagynia.

Magyarország számára a korábbinál 5 százalékkal kevesebb, 11,7 milliárd euró (3700 milliárd forint) mezőgazdasági támogatást irányozott elő az Európai Bizottság a 2021-2027-es időszakra.