Ausztria a migrációs válság súlyosbodásával számol

2018.06.20. 12:50

Ausztria arra készül, hogy a németországi, bevándorlás kezeléséről kipattant koalíciós vita miatt a migrációs válság tovább súlyosbodhat - jelentette ki szerdán Sebastian Kurz osztrák kancellár a bécsi kormány és a bajor tartományi kabinet Linzben tartandó együttes ülése előtt.

Forrás: AFP/Andreas Solaro

Fel kell készülnünk arra, hogy Európában mindenhol meg fogják erősíteni a nemzeti határok őrizetét - mondta Sebastian Kurz.

Kurz ismételten hangsúlyozta, hogy a németországi belvitába nem akar beavatkozni, ugyanakkor keményen támadta Angela Merkel német kancellár eddigi menekültpolitikáját. Kurz szerint amiatt, hogy ma újra van határellenőrzés Ausztria és Bajorország, Magyarország és Ausztria, illetve Olaszország és Ausztria között, ugyanazok a személyek hibáztathatók, vagyis akik 2015-ben megnyitották a határokat a migránsok áradata előtt.

Sebastian Kurz elmondta: a bevándorlás kérdése az egyik legfontosabb téma a linzi együttes ülésen.

Sebastian Kurz osztrák kancellárForrás: Sputnik/Alexey Vitvitsky

Markus Söder bajor miniszterelnök azt mondta a tanácskozás kezdete előtt, hogy Bajorországnak és Ausztriának azonos a meggyőződése és a hozzáállása. Habár Európa a világra nyitott kontinens, mégis külső határainak erősebb védelmére és a bevándorlás korlátozására lenne szükség. Olyan helyzetekben is európai szintű intézkedéseket hozunk, amikor pedig a nemzeti előírások is jó irányt mutathatnának - mondta Söder.

Az osztrák kancellár megerősítette még ezen a héten megtartják a migrációs kérdésekkel foglalkozó, csúcsszintű megbeszélést a német kancellárral és más uniós kormányfőkkel.

Vasárnap délután Brüsszelben kerül sor a "mini csúcstalálkozóra", amelyen hét uniós tagállam - Németország, Ausztria, Franciaország, Spanyolország, Olaszország, Görögország és Bulgária - vezetője tanácskozik majd Jean-Claude Junckerrel, az Európai Bizottság elnökével az illegális bevándorlásról, a dublini egyezmény megerősítéséről és az EU külső határvédelmi ügynökségéről.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK