Jogszerű visszavonni a menekültstátuszt a migránsoktól

Horvátország, migránsok
A migrant carrying his child walks with around 2000 migrants who arrived by train and walk near the border town of Kljuc Brdovecki, on October 24, 2015, to cross the Croatia-Slovenia border. Crowds of refugees and other migrants camp by roads in western Balkan countries in worsening autumn weather after Hungary sealed its borders with Serbia and Croatia, causing a chain reaction in other overwhelmed states. Bulgaria, Romania and Serbia on October 24 threatened to close their borders if EU countries stopped accepting migrants, as European leaders prepared for a mini summit on the continent's worst refugee crisis since World War II. AFP PHOTO / STRINGER / AFP PHOTO / -
Vágólapra másolva!
Fontos jogi állásfoglalást tett közzé Melchior Wathelet, egy uniós főtanácsnok. Erre azért volt szükség, mert több ország is meg- vagy visszavont az utóbbi időben menekültstátuszt olyan veszélyes emberektől, akikről kiderült, hogy veszélyes bűnözők. Most már azt is tudni, hogy teljes joggal.
Vágólapra másolva!

Melchior Wathelet uniós főtanácsnok állásfoglalást tett közzé a menekültstátusz megtagadásával és visszavonásával kapcsolatban.

Wathelet szerint

jogszerű, ha egy tagállam megtagadja vagy visszavonja a menekültstátuszt.

Ennek tisztázására azért volt szükség, mert több esetben is kiderült, hogy

a migránsok veszélyesek a társadalomra.

Erre három példát hozott az állásfoglalás:

1. A belga hatóságok azután tagadták meg egy elefántcsontparti férfi menedékkérelmét, hogy a menedékjog iránti kérelme benyújtását megelőzően több súlyos bűncselekményért elítélték.

2. Egy kongói állampolgárt, akinek a belga hatóságok elismerték a menekültjogállását, különösen súlyos bűncselekményekért szabadságvesztés-büntetésre ítéltek. Tőle visszavonta Belgium a menekültjogállást.

3. Egy csecsen származású embert, akit menekültként ismertek el Csehországban, még az elismerés előtt ugyanott szabadságvesztésre ítélték. Miután később menekültként mégis elismerték, ismét elítélték különösen súlyos bűncselekmény miatt. Tőle visszavonta Csehország a státuszt.

Mindhárom esetben úgy ítélték meg,

hogy ezek a migránsok veszélyesek a társadalomra.

Illusztráció Forrás: AFP/Stringer

A jelentés kitér arra is, hogy a menekült visszaküldésére a származási országába nagyon szűk a jogi lehetőség. Egy menekültet annak ellenére sem lehet visszaküldeni,

hogy bizonyítottan veszélyt jelenthet a menedéket nyújtó ország biztonságára vagy társadalmára.

A tagállamnak arra van lehetősége, hogy a menekültekről szóló irányelv alapján megfossza őt a menekültstátusztól.