Szökött rabok, akik gyilkoltak a menekülésük alatt

2018.06.24. 21:13

Kimenőt kapott az állampusztai börtönből, hogy meglátogathassa súlyos beteg apját a debreceni kórházban egy rab néhány napja. Onnan azonban nem tért vissza a börtönbe, hanem a barátnőjével találkozott, akit egy cipőfűzővel fojtott meg. Az eset nem egyedi. Volt olyan, akit fegyveres rablásért, kábítószer-birtoklásért, csalásért, emberrablásért vagy gyilkosságért ítéltek el, azután újra gyilkolt, miután megszökött, vagy kimenőt kapott a börtön igazgatóságától. Volt olyan, akit még aznap elkaptak, de akadt olyan sorozatgyilkos is, aki egy teljes éven át menekült a rendőrök elől.

A nagyecsedi szökött rab

A mostani gyilkossággal gyanúsított férfit két évre ítélték csalásért. Kifejezetten jó magaviseletű rab volt, akinek azt is megengedték, hogy a börtönön kívül, egy lovardában dolgozzon. Amikor megtudta, hogy apja haldoklik, kimenőt kért, és kapott is. Meglátogatta őt a kórházban, de nem ment vissza azonnal a börtönbe, hanem visszament szülővárosába, Nagyecsedre. Szombat délelőtt együtt voltak a lány szüleinek a házában, ahonnan elindultak, hogy a férfi anyját meglátogassák.

De útközben egy bokros területen megállt a férfi, kirángatta a kocsiból a lányt, körülbelül 200 méteren át vonszolta a bozótos részen, majd megfojtotta a cipőfűzőjével.

Ezután próbálta ugyan újraéleszteni, de olyan erővel, hogy eltörte a lány mellcsontját is. Elrejtette a holttestet, majd felhívta a családját, és elmondta nekik, hogy nagy bajt csinált. A gyilkos megpróbált elbújni, de a rendőrök másnap megtalálták egy fábiánházi elhagyott házban.

Giuseppe Mastini

Giuseppe Mastini tavaly nyáron szökött meg az észak-olaszországi Fossano börtönből. A férfi 15 éven át tartotta a rómaiakat rettegésben gyilkosságaival, rablásaival és emberrablásaival.

Az 58 éves férfi később mégis kijárhatott dolgozni a börtönből. 2017. július 30-án nem a szokásos buszra szállt fel, hanem egy autóba ült, és nem ment vissza a börtönbe. Hajtóvadászat indult ellene. 

Giuseppe Mastini rendőrségi fotójaForrás: Polizia Penitenziaria

Fegyveres rablássorozatot követett el. Az egyik azonban úgy végződött, hogy elrabolt egy kislányt, és meggyilkolt két férfit, köztük egy rendőrt is.

Ted Bundy

A hírhedt sorozatgyilkos, Ted Bundy fiatal lányokat erőszakolt és gyilkolt meg az Egyesült Államokban. A hetvenes évek közepén fogták el először, ekkor egy lány meggyilkolásával vádolták. A férfi saját maga ügyvédje volt, ezért nem került bilincs a kezére. Sőt, a tárgyalás szüneteiben bemehetett a bíróság könyvtárába is. Ezt kihasználva ugrott ki a könyvtár ablakán, és szökött meg a bíróság elől. Hat napig bujkált, de végül megtalálták és elfogták. Még az év decemberében, amíg a coloradói börtön igazgatója a többi alkalmazottal együtt karácsonyi szabadságát töltötte, Bundy egy, a cellájának mennyezetébe vágott nyíláson át az igazgató irodájába mászott. A rabruháját levette, és a szobában talált ruhákat vette fel, majd egyszerűen kisétált a börtönből.

Ted BundyWikipedia

 Az eltűnését csak másnap vették észre. Egy éven át volt szökésben.

1978. január 14-én betört a Chi Omega kollégiumba, ahol kalapáccsal fejbe vert, megerőszakolt és megfojtott két lányt. 1978. február 9-én a 12 éves Kimberly Leachet ölte meg.

Néhány nappal korábban pedig egy 14 éves lányt szólított meg, aki a bátyjára várt az utcán. Azt mondta neki, hogy tűzoltó, és faggatni kezdte a lányt, aki viszont furcsállta, hogy miért nem egyenruhában van a férfi. Bundy nem tudhatta, hogy a lány apja rendőr, aki sokszor figyelmeztette őt, hogy ne álljon szóba idegenekkel. Közben megérkezett a lány testvére is, és mivel mindketten gyanúsnak találták Bundyt, felírták a rendszámát, és odaadták az apjuknak. James Parmenter nyomozó leellenőrizte a rendszámot: ekkor derült ki, hogy az autó Randall Ragené. A férfi elmondta, hogy ellopták az autóját. Bundy ezután egy másik lopott autóval, egy narancssárga színű Volkswagen bogárral menekült tovább.
Egy rendőr, David Lee ismerte fel a lopott kocsit, és követni kezdte. Bundy menekülni próbált, de a rendőrök rálőttek, és így sikerült megállítani. Ted Bundyt 1989 januárjában végezték ki.

Robert Crissman

A rendőrség szerint Robert Crissman egyszerűen csak kisétált az Armstrong Megyei Börtönből 2015. augusztus 1-én reggel 6: 35-kor, amikor a reggelizőtálcákat szállították ki. Egy közeli házba ment be először, ami az 55 éves Tammy Longé volt. Crissman mindkettejüket ismerte. Miután belépett a házba,

Crissman először összeverte, majd megfojtotta Tammy Longot.

Azután ellopott egy teherautót, és elmenekült. De nem jutott messzire: a börtöntől alig húsz kilométerre fogták el.

A rendőrségre először 7:30-kor telefonáltak be, a Pittsburghöz közeli Boggs Townshipról. A betelefonáló látta a Crissman által ellopott kocsit elhagyatottan az út szélén. Ezután többen betelefonáltak, hogy látták Crissmant egy benzines kannát cipelve.

Forrás: Armstrong Co. Sheriff's Dept.


Crissman bekopogott egy nő ajtaján, és segítséget kért tőle, de a nő felismerte, bezárta az ajtót, és azonnal felhívta a 911-et. A menekülő rab egy rendőrautót is ellopott, de elvesztette az irányítását az autó felett, így tudták elkapni.

Deltra Henderson

A 39 éves Deltra Hendersont 2001-ben zárták a lousianai David Wade börtönbe, kokaineladásért, fegyveres rablásért és betörésért. 1999-ben egy 14 éves lányt és annak anyját rabolta ki farmerville-i otthonukban: mindkettejüket súlyosan megsebesítette. A férfi bűnösnek vallotta magát. Hendersonnak volt egy feltételes szabadlábra helyezésre, 2025. március 28-ra. 2015-ben egy kérelmet nyújtott be a bíróságnak, amiben azt írta, hogy rossz társaságba keveredett fiatal korában, de a börtönben jobb emberré vált. Arra kérte a bíróságot, hogy a feltételes szabadlábra bocsájtásának idejét hozzák előrébb.

Deltra HendersonForrás: Union Parish Sheriff’s Department


Henderson végül megszökött a louisianai börtönből, majd elrabolta és meggyilkolta egy felügyelő mostohalányát. A 19 éves Amanda Leigh Carney a családjával a börtönudvaron élt. Mostohaapja a felügyelőtiszt, James Arnold volt.

Henderson, miután megölte a lányt, összetört egy lopott autót, amelyben később a rendőrök megtalálták Carney összeszurkált holttestét.
A szökött rab ezután ellopott egy másik autót, amit szintén összetört menekülés közben. Végül a rendőröknek sikerült elkapniuk és lelőniük Hendersont.