Fenyegeti a migránsok beengedését elutasító országokat Macron

2018.06.23. 19:37

Magyarországot is fenyegeti Emmanuel Macron francia elnök, egykori bukott szocialista gazdasági miniszter. Az új, baloldali spanyol miniszterelnököt fogadta Párizsban, aki újabb migránshajót enged kikötni. Erről Macron elismeréssel beszélt, ugyanakkor újabb zavaros tervvel állt elő: most Európán belüli, speciális hotspot-okat akar, viszont börtönszerűen bezárná oda a migránsokat.

A francia-spanyol megbeszélés után Macron elnök azt mondta, hogy pénzügyi büntetésekkel sújtaná azokat az országokat, amelyek nem hajlandók beengedni migránsokat, vagyis elutasítják a betelepítési kvótákat. Nyilvánvalóan a közép-európai országokra (így Magyarországra is) és Olaszországra utalt.

Forrás: AFP/Gerard Julien

Macronnak azért fontos az új baloldali spanyol miniszterelnök, Pedro Sanchez, mert a saját koalíciós válsággal küzdő, bizonytalan helyzetbe került német kancellár, Angela Merkel kezd kevésbé engedékeny lenni a migránskérdésben. Merkel már azt is mondta, hogy a magyar határkerítés Németországot is védi.

A migránskrízis Franciaországban kezelhetetlen probléma, ráadásul ott a bevándorlás és a terrorizmus szoros kapcsolata különösen egyértelmű. Ráadásul egyre több sztrájk nehezíti az ország életét, maga Macron pedig a felmérések szerint rekordnépszerűtlen elnök.