Robbanás történt az új etióp miniszterelnök nagygyűlésén

2018.06.23. 11:37

Robbanás történt Abij Ahmed, az áprilisban hivatalba lépett etióp miniszterelnök nagygyűlésén, az etióp fővárosban, Addisz-Abebában. A korábbi hírekkel ellentétben 154 ember megsérült és egy ember halt meg.

Abij Ahmed nem sokkal később az állami televízióban azt mondta, néhányan meghaltak, többen megsérültek, de azóta tisztázódott, hogy 154-en sérültek meg, 10 ember állapota válságos.

Egy ember a kórházban halt meg.

A detonáció nem sokkal Abij Ahmed beszéde után történt a nagygyűlésen, amelyre olyan sokan érkeztek, hogy arra évek óta nem volt példa a kelet-afrikai országban.

A kormányfőt testőrei azonnal kimenekítették.

Egy szervező arról beszélt, hogy egyértelműen a miniszterelnök volt a célpont, egy ismeretlen támadó gránátot akart hajítani a színpadra, de a tömeg megakadályozta ezt. Egy szemtanú a Reuters hírügynökségnek arról számolt be, hogy rendőrök teperték le a támadót pillanatokkal a robbanás előtt. Az AP hírügynökségnek egy másik szemtanú úgy nyilatkozott, hogy a támadó is rendőregyenruhát viselt.

Abij Ahmed etióp miniszterelnök a nagygyűlésen a robbanás előttForrás: MTI/EPA/-------------------

A robbanás után Abij Ahmed a televízióban közölte, hogy a merénylet az etiópiai egység ellenzőinek sikertelen kísérlete volt.

„Azok akartak gránáttal támadni, akiknek a szíve tele van gyűlölettel. Az áldozatok egytől egyig a szeretet és a béke vértanúi. A miniszterelnök részvétét fejezi ki. Az elkövetőket bíróság elé fogjuk állítani" – írta a Twitteren Fitszum Arega, az etióp miniszterelnök kabinetfőnöke.

„A szeretet mindig győz. Aki másokat gyilkol meg, az vereséget szenved. Akik megpróbáltak megosztani bennünket, azoknak azt üzenem: nem sikerült" – mondta a merényletkísérlet után a televízióban a miniszterelnök.

83 ember megsérült, köztük hatan súlyosanForrás: MTI/EPA/-------------------

Áprilisi hivatalba lépése óta Abij Ahmed bejelentette, hogy szabadon engednek több tízezer embert, akit politikai okokból börtönöztek be, megnyitotta az ország állami szektorát a külföldi befektetések előtt, valamint bejelentette, hogy feltétel nélkül elfogadja a békemegállapodást a sokak által Etiópia ősellenségének tekintett Eritreával.

Ez utóbbi bejelentését sokan megütközéssel fogadták, főleg a két ország határvidékén, és a kormánykoalícióban részt vevő Tigraji Népi Felszabadítási Front nevű párt is sérelmezte, hogy a miniszterelnök anélkül jelentette be a béke elfogadását, hogy a koalíciós pártok erről egyeztettek volna.