Olaszország nem enged az illegális migráció ügyében

Jaures refugee's camp evacuation In Paris Anne Hidalgo anne La Maire de Paris cao migrant DEPORTATION evacuation jaures france ian brossard jaures migrant camp jaures refugees camp MAIRIE DE PARIS migrants migrants crisis mise a l'abri ofii paris refugee
Hundreds of migrants has been evacuated from the Jaures Refugee's camp in Paris, on the 04 May 2018.(Photo by Julien Mattia/NurPhoto)
Vágólapra másolva!
Olaszország teljes diplomáciai háborúban áll az illegális migráció ügyében Franciaországgal, Németországgal és Spanyolországgal. A tét, hogy Olaszországnak vissza kell-e vennie a területén regisztált illegális bevándorlókat, valamint az unión kívül vagy belül legyenek-e úgynevezett hotspotok. A vasárnapi brüsszeli migrációs minicsúcson szinte biztosan nem jutnak egyezségre a tagállamok. A visegrádi négyek egységesen távol maradnak, mivel szerintük a migrációs kérdéseket a jövő heti uniós csúcson kell rendezni. 
Vágólapra másolva!

Az új olasz kormány Franciaországgal, Németországgal és már Spanyolországgal is „precedens nélküli diplomáciai háborúban” áll, Giuseppe Conte olasz miniszterelnök mégis kompromisszumos javaslattal készül a brüsszeli migrációs minicsúcsra - elemezte az EU-találkozó esélyeit az olasz sajtó. Róma hajlandó lenne engedni a másodlagos mobilitás kérdésében, vagyis nem zárkózik el teljesen attól, hogy visszafogadja azokat a migránsokat, akik Olaszországban léptek az EU területére, majd innen más tagállamba mentek tovább, ahol nem kaptak menedéket.

Óriás vita van Olaszország és a nagy uniós tagállamok között a migrációról Forrás: NurPhoto/Julien Mattia/NurPhoto/Julien Mattia

Továbbra is terítéken van a kvóta

Ezért cserébe viszont az olasz kormány a dublini rendszer módosítását szorgalmazza azzal a javaslattal, hogy az Olaszországba érkező migránsokat azonnal osszák szét a tagállamok között, hogy a menekültek és a gazdasági bevándorlók azonosítása és utóbbiak kiutasítása ne egyedül Olaszországot terhelje. Elemzők szerint

Giuseppe Conte javaslata puszta gesztus lehet Berlin irányába az informális találkozón, amelyen az EU-tagállamoknak csak egy része vesz részt.

Matteo Salvini olasz belügyminiszter korábban úgyis kijelentette, hogy

Olaszország egyetlenegy migránst sem vesz vissza, ellenkezőleg: kész „újabbakat adni” Párizsnak vagy Berlinnek.

A Corriere della Sera szerint a brüsszeli minicsúcs erőpróba lesz: Róma most Berlinhez közeledik, miután Párizs és Madrid is egyenes támadásba lendült a római kormánnyal szemben. Az olasz sajtó hangsúlyozza, hogy

a római kormány precedens nélküli diplomáciai háborúban áll, amivel a dél-európai migrációs útvonalra tudta irányítani az EU-országok figyelmét.

Az Emmanuel Macron és Giuseppe Conte közt nehezen megvalósult június 15-i párizsi találkozót már elfeledtették a francia elnök kijelentései, amelyekkel az olasz populistákat a leprához hasonlította.

Az olaszoknak elege lett az illegális bevándorlásból Forrás: AFP/Andreas Solaro

Nagy változás előtt áll Európa

Matteo Salvini olasz belügyminiszter arrogánsnak nevezte Emmanuel Macront, és felszólította, nyissa meg a francia kikötőket. Salvini a 2019-es európai parlamenti választásokra utalva kijelentette: egy éven belül Európa jelentősen meg fog változni. Luigi Di Maio olasz kormányfőhelyettes figyelmeztette Macront: azt kockáztatja, hogy országát Olaszország első számú ellenségévé teszi a migrációs kérdésekben.

Di Maio elvetette azt a francia javaslatot, hogy Olaszországban zárt központokat állítsanak fel.

Hangsúlyozta, ezeket az afrikai indulási vagy tranzitországokban kell kialakítani.

Enzo Moavero Milanesi olasz külügyminiszter szerint európai megoldás nélkül Európában egymás után zárulnak majd be a határok. Megjegyezte, hogy az Olaszországgal szomszédos országok már rég lezárták határaikat.

Eredménytelen lehet a Juncker-csúcs

Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke vasárnapra informális migrációs és menekültügyi munkaértekezletet hívott össze Brüsszelbe, hogy európai megoldásokat keressenek a migráció kérdésére az uniós állam- és kormányfők jövő csütörtökön kezdődő rendes csúcstalálkozója előtt. A minicsúcson legkevesebb 16 EU-tagország állam- és kormányfői tanácskoznak. Kis-Benedek József biztonságpolitikai szakértő szerint eredménytelennek ígérkezik az illegális bevándorlással foglalkozó vasárnap délutáni uniós minicsúcs.

A szakértő azzal indokolta véleményét, hogy

a csúcson részt vevő országok álláspontja eltér a kérdésben, és elmaradt a döntéshozatal előkészítése.

Megjegyezte: Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke eredetileg ellenezte a minicsúcsot, amelyet Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke Angela Merkel német kancellár kérésére hívott össze. Hozzátette: az Olaszország és Németország közötti véleménykülönbség sem segít abban, hogy a tárgyalások eredményesek legyenek. A nem hivatalos vasárnapi csúcstalálkozóra legkevesebb 16 EU-tagország jelezte részvételét. A visegrádi négyek egységesen nem vesznek részt a csúcson.

Fidesz: Olaszországnak igaza van, amikor nem hagyja kikötni a Soros-hajókat

A nagyobbik kormánypárt ezt arra reagálva közölte szombaton az MTI-vel, hogy Matteo Salvini olasz belügyminiszter azt mondta, „a civil mentőhajók elfelejthetik, hogy migránsokkal a fedélzetükön kiköthetnek Olaszország kikötőiben”.
A Fidesz reagálásában azt írta, „az illegális migrációt segítő szervezetek a Soros-tervet hajtják végre, amikor gazdasági bevándorlók tömegeit szállítják Európába”. Hozzátették: „ezek a szervezetek bevándorlókontinenssé akarják tenni Európát, és ennek érdekében bűncselekményt követnek el, nyíltan az uniós és a nemzeti jogszabályok kijátszásához nyújtanak segítséget”.
Közölték továbbá: „a Soros-hajók és a Soros-hálózat segítségével Afrikából még milliók akarnak Európába jutni, ennek véget kell vetni, Európa határait meg kell védeni”.