Önállóan vezethetnek a nők Szaúd-Arábiában

Horizontal Saudi woman Sabika Habib is ready to drive her car through the streets of Khobar City on her way to Kingdom of Bahrain. For the first time little after midnight on June 24, 2018, the law allows women to drive.
Saudi Arabia will allow women to d
Szigorúan vették a határidőt
Vágólapra másolva!
Szombat éjfélkor végre önállóan is autózni indulhattak Szaúd-Arábiában a nők, ekkortól lépett életbe vezetési engedélyük, illetve szűnt meg autóvezetési tilalmuk.
Vágólapra másolva!

A nyitányról a sivatagi királyság köztévéje is beszámolt, tudatva, hogy jó pár nő rögvest élt is a lehetőséggel. „Végre meglátogathatom a családomat anélkül, hogy meg kellene kérnem a férjemet, fuvarozzon el hozzájuk" - mondta a dpa német hírügynökségnek egy 30 éves szaúdi asszony, aki egyelőre férje kocsijára szorul, mert még nem vett magának saját autót.

Míg más muzulmán országokban a nők szabadon vezethettek gépjárművet, Szaúd-Arábiában börtön fenyegette a tilalom megszegőit. 1990-ben aktivisták kampányt szerveztek a vezetés egyenjogúságáért, és több nő tüntetőleg autót vezetett a szaúdi fővárosban. Az eredmény az lett, hogy elveszítették állásukat, és egy éven át nem utazhattak külföldre.

Szigorúan vették a határidőt Forrás: AFP/Hussain Radwan

Tavaly aztán a sivatagi királyság végre feloldotta a tilalmat, ám nem azonnal. Olyannyira komolyan vették az idei június 24-i időpontot, hogy még pár héttel ezelőtt is őrizetbe vettek a nők autóvezetésének leghangosabb szószólói közül legalább tíz embert.

A tilalom feloldása nem jár azonnal hatalmas torlódással az utakon, mivel a szaúdi nők túlnyomó többségének nincs jogosítványa, legalábbis még.