Késekkel és baseballütőkkel támadtak magyar cigányokra

Vágólapra másolva!
Maszkot viselő ismeretlenek késekkel és baseballütőkkel támadtak rá szombat éjfélkor kárpátaljai romák átmeneti táborára Lemberg külvárosában, a támadás következtében egy ember meghalt, négyen súlyosan megsebesültek - adták hírül ukrán hírportálok.
Vágólapra másolva!

A lembergi rendőrség közlése szerint szombaton éjfél előtt érkezett a bejelentés hozzájuk arról, hogy maszkot viselő ismeretlenek támadták meg a város szélén létesített tábort, amelyben roma nemzetiségű állampolgárok laktak. A helyszínre azonnal rendőröket vezényeltek, akik véget vetettek az erőszaknak, és hét támadót őrizetbe vettek - olvasható a jelentésben.

A zik.ua nyugat-ukrajnai hírportál beszámolója szerint

a támadás miatt meghalt egy 24 éves férfi,

akinek az állandó lakóhelye a munkácsi járási Szernye községben található. Négy személyt, köztük egy tízéves fiút szúrt sebekkel szállítottak kórházba, egyikük munkácsi lakos, a többiek a munkácsi járási Barkaszón élnek.

Moszkal: Idegengyűlöletbe süllyedt Ukrajna

A romák elleni támadást elítélte Hennagyij Moszkal, Kárpátalja kormányzója. Szerinte a szombati lembergi romaellenes atrocitás, amelyben egy személy életét vesztette, négyen pedig súlyosan megsérültek - valamennyien kárpátaljai lakosok -, arról tanúskodik, hogy „Ukrajna extrémizmusba és idegengyűlöletbe süllyed”. Az a tény, hogy a romatáborok ellen végrehajtott támadások rendszeresen ismétlődnek az ország különböző részeiben, a náci Németországban végrehajtott romaellenes pogromokat idézi, azzal a különbséggel, hogy a jelenlegi Ukrajnában a hatóságok nem bujtogatnak pogromokra - írta.

A kormányzó felrótta a rendvédelmi szerveknek, hogy tétlenkednek,

míg a társadalom egy része szerinte hallgatólagos beleegyezéssel viszonyul a hasonló esetekhez, ami szerinte „nagyon aggasztó jelzés”. Egyúttal emlékeztetett arra, hogy Kárpátalján él az ukrajnai romák fele, és Ukrajnában egyedül itt méltatják hivatalosan a romák nemzetközi napját. Mint kifejtette, a romákkal vannak gondok, de ezeket a társadalomba történő integrálásukkal, nem pedig pogromokkal, veréssel vagy gyilkolással kell orvosolni, hozzátéve, hogy ha Ukrajna az európai utat választotta, akkor az etnikai kérdéseket is európai módon, a rendvédelmi szervek bevonásával kell megoldani, mert az idegengyűlölet Ukrajna elszigetelődéséhez vezet.

Nácik állnak a támadások mögött

Idén ukrán nacionalisták már kétszer támadtak rá romák ideiglenes táborhelyeire Kijevben, de hasonló pogromokat hajtottak végre Ternopilban és korábban Lembergben is kárpátaljai cigányok ellen. Ezekért a támadásokért a felelősséget a C14 neonáci szervezet és az idén alakult Nemzeti Osztagok félkatonai formáció vállalta magára.