Albánia nem akar uniós menekülttábort

"Albania: committed to reform" panel at EP Brussels EUROPEAN PARLIAMENT Albania International relations 2018 photography Politics and Government Political Issues Belgian Capital Capital of Belgium
Edi Rama, albán miniszterelnök.
Vágólapra másolva!
Albánia nem akar tábort építeni az Európai Unióba (EU) igyekvő menedékkérőknek - jelentette ki Edi Rama albán kormányfő a Bild című német lap szerdai számában.
Vágólapra másolva!

A balkáni ország miniszterelnöke kiemelte, hogy Albánia akkor sem hajlandó tábort építeni a menedékkérőknek, ha cserébe felvennék az EU-ba.

A menekültválságot Albánia uniós csatlakozási folyamatától függetlenül kell megoldani - tette hozzá az albán kormányfő.

Edi Rama, albán miniszterelnök. Forrás: Anadolu Agency/2018 Anadolu Agency/Dursun Aydemir

- nyilatkozta a Bildnek Edi Rama, aki hozzátette :

Albánia hajlandó hozzájárulni a válság megoldásához, de veszélyes lenne, ha a hullámtörő szerepét osztanák rá.


A Bild felidézte, hogy a még formálódó tervek szerint az EU-n kívül kellene felállítani központokat a közösség területére szóló menedékjogi kérelmek elbírálására. A lehetséges helyszínek között említik Líbiát és Albániát, de mindkét ország vezetése elutasítja a gondolatot, ami a Bild szerint erőteljesen visszavetheti a terv megvalósítását.

Az EU-tagállamok szakminiszterei kedden hagyták jóvá az Európai Bizottság javaslatát, amely szerint 2019 júniusában el lehet kezdeni a csatlakozási tárgyalásokat Albániával és Macedóniával.

A tárgyalások hivatalos megkezdéséről a tagországok állam- és kormányfői döntenek.