Ismét bozóttüzek pusztítanak Kaliforniában

CrowdSpark russell bishop usa united states US disaster blaze ACCIDENT threat nature fire wildfire human containment uncontained spread acres weather calamity SMOKE june 2018 pawnee fire pawnee blaze rage lake county California's Lake County grow EVACUATI
Clearlake Oaks környékén csak a repülőkkel és helikopterekkel tudnak oltani
Vágólapra másolva!
Kalifornia északi vidékein, San Francisco környékén eddig mintegy 1500 családot kényszerítettek otthonaik elhagyására a hétvége óta megállíthatatlan bozóttüzek.
Vágólapra másolva!

A katasztrófa-elhárítási hivatal szakemberei szerint a gyorsan terjedő lángokat a szárazság és a szokatlanul nagy forróság szította fel. Egyszerre több helyen pusztítanak, és a helyi tűzoltók - elsősorban a felszerelésük elégtelensége miatt - eddig nem tudtak gátat vetni terjedésüknek.

Clearlake Oaks környékén csak a repülőkkel és helikopterekkel tudnak oltani Forrás: AFP/crowdspark.com/Russell Bishop

Rendkívüli állapot

Jerry Brown kaliforniai kormányzó még hétfőn rendkívüli állapotot hirdetett az egyik megyében, és ez lehetővé teszi a helyi hatóságoknak, hogy több állami erőforráshoz jussanak a természeti katasztrófa elhárításához.

Három megyében is tombol a tűz

Kaliforniában 2015 óta szinte minden esztendőben bozóttüzek pusztítanak. 2015-ben kétezer ház lett a lángok martaléka, és a katasztrófa négy ember életét követelte. 2016-ban szándékos gyújtogatás nyomán égett a táj, tavaly pedig Észak-Kalifornia csaknem teljes szőlővidéke tűzben pusztult el.
Jelenleg három északi megyében több mint kétszáz tűzoltó küzd a lángokkal.