A bebörtönzött volt elnök a legesélyesebb jelölt a brazil választáson

2018.06.28. 19:56

Töretlen a korrupciós vádak miatt rácsok mögé került Luiz Inácio Lula da Silva volt brazil elnök népszerűsége. Egy csütörtököki közvélemény-kutatás szerint 33 százalékos támogatottsága van, s így az október 7-re kitűzött államfőválasztás legesélyesebb jelöltjének számít.

Az Ibope intézet által megkérdezett emberek harmada támogatja a brazil Munkáspárt alapítóját, s ezzel messze vezet Jair Bolsonaro szélsőjobboldali jelölt előtt, aki a voksok 15 százalékát kapná meg, ha most volna a választás, Marina Silva, Lula kormányának volt környezetvédelmi minisztere pedig a 7 százalékát.

Egyelőre azonban nem világos, hogy Lula indulhat-e október 7-én. A korrupció és pénzmosás miatt 12 évi börtönbüntetésre ítélt volt április 7-én vonult be a börtönbe, s ezért elvileg nem jelöltethetné magát a voksoláson. Az ország legfelsőbb választási törvényszéke azonban kivételt tehet ez alól, de döntésére augusztusig várni kell.

Luiz Inácio Lula da SilvaForrás: AFP/Douglas Magno

Brazília hivatalban lévő elnöke, Michel Temer májusban jelentette be, hogy nem indul a választáson. Az Ibope felmérése szerint a válaszadók mindössze 4 százaléka értékelte jónak vagy kiválónak Temer eddigi kormányzati munkáját, míg a megkérdezettek 79 százaléka rossznak.