Macron úgy beszél, mint Merkel egy évvel ezelőtt

vote politics Horizontal
Czech billionaire and leader of the ANO 2011 political movement, Andrej Babis, reacts during a pre-election debate on October 04, 2017, in Vsetaty village, central Bohemia, near Prague. / AFP PHOTO / MICHAL CIZEK
Vágólapra másolva!
"Nem lehet az egész bolygót megmenteni" - mondta Andrej Babis cseh kormányfő a migrációs válságról, utalva arra, hogy szerinte az uniós országokat nem terheli közös felelősség a Földközi-tengeren keresztül Európába érkező bevándorlók sorsáért.
Vágólapra másolva!

Babis közölte: Olaszország, Görögország, Spanyolország és Málta feladata, hogy garantálja az Európai Unió déli határainak biztonságát. Véleménye szerint Észak-Afrikában kellene megakadályozni, hogy a menekülteket szállító hajók egyáltalán elindulhassanak az európai partok felé, és a bevándorlóknak a származási országaikban kellene segítséget nyújtani. Babis szerint

jó ötlet lenne, ha az EU példát venne Ausztrália menekültpolitikájáról, ahol a tengerből kimentett bevándorlókat szomszédos országokban létrehozott gyűjtőtáborokba szállítják.

Andrej Babis is megállítaná az illegális migrációt Forrás: AFP/Michal Cizek

A cseh kormányfő Prágában elmondta: nem számít arra, hogy a délután Brüsszelben kezdődő EU-csúcstalálkozón közös megoldást tudnának találni a tagállamok a migráció kezelésére. Babis bírálta Emmanuel Macron francia államfőt, aki nemrég azt javasolta, hogy az EU vezessen be pénzügyi szankciókat azon tagállamok ellen, akik nem hajlandók menekülteket befogadni. "Macron úgy beszél, mint (Angela) Merkel (német kancellár) egy évvel ezelőtt" - jelentette ki Andrej Babis.