Egyelőre nincs közös nyilatkozat az EU-csúcson

Vágólapra másolva!
Egyelőre nem tudtak elfogadni közös nyilatkozatot az európai uniós vezetők a csütörtökön kezdődött csúcsértekezlet eddig tárgyalt témáiról, miután az egyik tagállam - diplomáciai források szerint Olaszország - blokkolta azok jóváhagyását, amíg nem kerül sor a migrációs vitára.
Vágólapra másolva!

Az Európai Tanács tájékoztatása szerint az ülés résztvevői már egyeztettek a 2021 és 2027 közötti uniós költségvetési ciklus, a biztonság- és védelempolitika, a kereskedelem, a munkahelyteremtés, az innováció és a bővítés kérdéseiről. Egy - a közleményben meg nem nevezett - tagállam azonban

blokkolta a közös nyilatkozatok elfogadását ezen ügyekről,

így az uniós intézmények vezetőinek sajtótájékoztatóját is péntekre tették át.

Megvárják a migrációs vitát

Giuseppe Conte új olasz kormányfő már a találkozó előtt a migrációügyi zárónyilatkozat megvétózásával fenyegetett, amennyiben a tagállami vezetők nem tudnak Róma számára is elfogadható megoldásra jutni a bevándorlásról.

Később azonban névtelenséget kérő diplomáciai források arról számoltak be, hogy Olaszország a többi zárónyilatkozat elfogadását is blokkolni fogja, amíg nem születik számukra megfelelő megoldás a munkavacsora migrációs vitáján.

- mondta egy neve elhallgatását kérő illetékes, aki szerint Conte az európai szolidaritás világos és gyakorlati megnyilvánulását várja a többi tagállamtól.

Juha Sipila finn kormányfő újságíróknak nyilatkozva azt mondta, hogy szerinte hosszú tárgyalásra kell készülni, talán a legnehezebbre, amelyen valaha részt vett.