Illegális migráció: Orbán Viktor ebben a négy pontban nem enged

migráns, Spanyolország, bevándorlás
Migrants sit on the ground in El Tarajal, Ceuta, close to the boarder with Morocco on December 9, 2016 after being rounded up by police to be attended to by Red Cross personnel and taken to the Center for Temporary Stay of Immigrants (CETI) after nearly 400 migrants forced their way through a fence between Morocco and the tiny Spanish enclave of Ceuta, slightly injuring two police officers, authorities said. / AFP PHOTO / Antonio SEMPERE
Vágólapra másolva!
Orbán Viktor miniszterelnök négy pontban, többek között a migráció megállításának az ügyében határozottan képviseli majd a magyar emberek akaratát a csütörtökön kezdődő uniós csúcson - mondta Kovács Zoltán kormányszóvivő. Egész Európában érvényesülnie kell a nép akaratának az illegális bevándorlás kezelésének tekintetében - tette hozzá. A brüsszeli csúcs egyébként a bevándorlásellenes államok sikerét hozhatja, mivel várhatóan nem születik döntés a dublini rendszer reformjáról, így nem lesz kötelező kvóta sem. A csúcs egyben Angela Merkel német kancellár bukásának az előszelét is hozhatja, mivel a német belpolitikai válság miatt a politikusnak közös európai megoldást kellene tető alá hoznia migrációs ügyben. Ha ez nem történik meg, akkor széteshet a CDU-CSU szövetsége, ez pedig a kormánykoalíció végét is jelentheti. 
Vágólapra másolva!

Orbán Viktor miniszterelnök csütörtökön és pénteken részt vesz az EU állam- és kormányfőinek csúcstalálkozóján, ahol már régóta előkészített és megoldatlan kérdések sora szerepel a napirenden. Olyan fontos kérdésekről tárgyalnak majd, mint a következő többéves uniós költségvetés, a Brexit, az Oroszországhoz fűződő viszony, valamint az Egyesült Államokkal kibontakozóban lévő kereskedelmi háború, de a legfontosabb téma az illegális migráció lesz - mondta.

Úgy vélte, az elmúlt hetekben a migránsokat szállító hajóktól kezdve az új olasz intézkedéseken át a minicsúcsig számtalan formában vetődött fel, hogy milyen kihívások elé állítja Európát az illegális migráció kezelése. Kovács Zoltán kiemelte:

Kovács Zoltán kormányszóvivő: Egész Európában érvényesülnie kell a nép akaratának Forrás: MTI/Bruzák Noémi

Hangsúlyozta:

ezen álláspont szerint az illegális bevándorlást meg kell állítani, nem megszervezni, az európai határokat meg kell védeni, ami nem képesség, hanem akarat kérdése. Emellett pedig akik illegális módon érkeztek Európába, azokat vissza kell vinni a hazájukba

- tette hozzá.

"A migrációt meg kell állítani"

Kovács Zoltán kijelentette: európai megoldás csak az európai emberek akaratán nyugodva jöhet létre, és az európai emberek véleménye arról árulkodik, hogy a magyarok véleményével egybecsengően azt gondolják, a migrációt meg kell állítani, a határokat meg kell védeni.

Úgy látja, elképzelhetetlen minden más megoldás, amely kvótákból, szétosztási mechanizmusokból vagy a tagállamok szuverenitását és lehetőségeit csorbító megoldásokból indul ki. Magyarország példát mutatott, hogy fel lehet készülni a kihívásokra, lehetséges határozott ellenlépéseket és eszközöket fogatosítani - közölte.

Forrás: AFP/Antonio Sempere

Csütörtökön a legfontosabb napirendi pont a migráció külső és belső dimenziója lesz, de az uniós vezetők többek közt a kereskedelempolitikával is foglalkoznak majd, és határozatot fogadnak el az Európai Parlament jövőbeli összetételével kapcsolatban. A csúcson a visegrádi négyek egységes álláspontot képviselnek a kötelező kvótával szemben, és továbbra is a határok lezárását sürgetik az illegális bevándorlók előtt.

Nem lesz kvóta

A Századvég Alapítvány vezető kutatója szerint a kvótákat illetően nem jutnak döntésre a közös migrációs és menekültpolitikáról szóló uniós csúcson. Pócza István azzal indokolta véleményét, hogy

a soros osztrák elnökségnek a határok védelme az elsődleges, így az unió hiába bízza rá a kvótarendszer kialakítását.

Emlékeztetett: Angela Merkel német kancellárnak vasárnapig kell egy európai megoldást felmutatnia. A kutató szerint ezért járt el a minicsúcs összehívása érdekében is, ahol a tagállamok között éles véleménybeli ellentétek mutatkoztak meg, előre vetítve a csütörtöki találkozó sikertelenségét. Jelenleg Angela Merkel sokkal inkább megosztja, mintsem egyesíti Európát, elszakadt az európai valóságtól, és nem képes gondolkodását a jelenhez és az aktuális kihívásokhoz igazítani - fűzte hozzá Pócza István.

Megbukhat Merkel?

Az elmúlt 13 év nagyobb részében Angela Merkel német kancellár volt az EU-s csúcsértekezletek főszereplője, mivel ő volt a legerősebb politikus Európában. Az idei tanácskozáson szintén ő lehet a középpontban, ám egészen más ok, nevezetesen gyengesége miatt - kezdi a csúcsot felvezető cikkét a Financial Times (FT). Hazájában párja, a konzervatív CDU lázadó partnere, a CSU szorongatja, a nemzetközi porondon a bevándorlásellenes erőkkel kell csatáznia abban bízva, hogy európai barátai kisegítik.

Angela Merkel német kancellár politikai végjátékát jelentheti az uniós csúcs Forrás: MTI/EPA/Christian Bruna

A CSU a két párt 70 éve működő szövetségét tette kockára azzal, hogy elnöke, Horst Seehofer a kancellár hozzájárulása nélkül, sőt Merkel kifejezett akarata ellenére le akarja zárni a német határt azok előtt a menekültek előtt, akiket a schengeni övezeten belül egy másik országban regisztráltak. Németország első embere két hete két hetet kért, hogy európai vagy legalább több országot összefogó megoldást találjon az egyoldalú lépés helyett. Ha ezt nem sikerül elérni, és erre mutatnak az előjelek, akkor

Seehofer lezárja a határt, ami pedig a CDU és a CSU szakításához vezethet. Ez pedig a német kormánykoalíció bukását jelentheti.

A brüsszeli Politico szokásos reggeli hírlevele is úgy interpretálja a mostani uniós csúcsot, hogy az lehet Merkel végjátéka.

Rugalmasságot kér Róma

Sorsdöntőnek nevezte az uniós csúcsot az olasz miniszterelnök. Giuseppe Conte szerint Olaszország migrációs javaslatai "vízválasztók" lehetnek annak érdekében, hogy "olyan Európa jöjjön létre, amilyet szeretnénk". A kormányfő arra a tízpontos csomagra utalt, amelyet a római kormány a vasárnapi brüsszeli minicsúcson mutatott be Európai migrációs stratégia címmel. Valójában korábban már felvetett javaslatokról van szó, mint például

az Európai Unió külső határai védelmének megerősítése vagy a kiinduló országokban létesítendő regisztrációs központok.

Az olasz miniszterelnök erős jelzést vár Brüsszeltől az európai költségvetés kérdésében is: Róma "rugalmasságot" kér az EU-tól, valamint a szociális források növelését az Olaszországban is növekvő szegénység enyhítésére.

Giuseppe Conte olasz miniszterelnök sorsdöntőnek nevezte az uniós csúcsot Forrás: AFP/Tiziana Fabi

Középpontban a határok

Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke korábban arról beszélt, javaslatot fog tenni a Földközi-tengerből kimentett bevándorlók biztonságos elhelyezésére és menedékkérelmük elbírálására Európán kívül létrehozandó központok felállítására. Bármilyen közös migrációs politikának előfeltétele az, hogy a tagállamok döntsék el, hogy ki léphet az EU területére. "Ha ezt nem sikerül elérni, az a gyengeség jele lenne, és

mindenekfelett azt a benyomást keltené, hogy Európának nincs külső határa"

- írta Tusk.