Kurz Ausztriája ma átvette Bulgáriától a soros EU-elnökséget

TUSK, Donald; KURZ, Sebastian; BORISZOV, Bojko
Schladming, 2018. június 30. Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke, Sebastian Kurz osztrák kancellár és Bojko Boriszov bolgár miniszterelnök (b-j) egy ünnepségen, amelyen Bulgária átadja az Európai Unió soros elnöki tisztségét Ausztriának az ausztriai Schladmingban 2018. június 30-án. Ausztria július 1-jétől tölti be fél évig a tisztséget. (MTI/EPA/Michael Gruber)
Vágólapra másolva!
Ausztria ma ünnepélyes keretek között átvette Bulgáriától az Európai Unió soros elnökségét. A stájerországi Schladmingban tartott ceremónián jelen volt Sebastian Kurz osztrák kancellár, Bojko Boriszov bolgár kormányfő és Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke. Utóbbi méltatta az osztrákok azon törekvését, hogy a törvények betartásával meg akarják védeni országuk területét és határait. Az osztrák közvélemény több mint kétharmada támogatja Kurznak az európai mainstreamtől eltérő politikáját. Így indult az osztrákok féléves elnöksége.
Vágólapra másolva!

Ausztria hivatalosan július 1-jével veszi át a soros elnökséget, amelynek mottója: „Európa, amely védelmet nyújt” - írja beszámolójában az MTI.

- mondta Sebastian Kurz.

Donald Tusk az eseményen méltatta az osztrák kormány által választott mottó üzenetét, hangsúlyozva, hogy a mindenkori politikusok feladata, hogy a törvények betartásával megvédjék az országok területét és határait.

A soros elnökség átadásának alkalmából rendezett ünnepségre az uniós tagállamok zászlójának színeire festett felvonókkal juthattak fel az érdeklődők a Schladming melletti 1906 méter magas Planai-hegyre. Este ünnepi koncertet rendeznek Schladmingban.

Schladming, 2018. június 30. Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke, Sebastian Kurz osztrák kancellár és Bojko Boriszov bolgár miniszterelnök (b-j) egy ünnepségen, amelyen Bulgária átadja az Európai Unió soros elnöki tisztségét Ausztriának az ausztriai Schladmingban 2018. június 30-án. Ausztria július 1-jétől tölti be fél évig a tisztséget Forrás: MTI/EPA/Michael Gruber

Az osztrák közvélemény Sebastian Kurz mellett

A Profil című osztrák magazin megrendelésére készült felmérés eredményei szerint

az osztrákok nagy többsége - 72 százaléka - egyetért azzal, hogy Sebastian Kurz az Angela Merkel német kancellárétól jelentősen eltérő politikát folytat az Európai Uniót érintő témákban.

A ma ismertetett kutatás szerint a megkérdezettek

  • 42 százaléka „nagyon helyesnek”,
  • 30 százaléka „inkább helyesnek”
  • 9 százaléka „inkább rossznak”
  • 6 százaléka „teljesen rossznak” minősítette a Kurz által képviselt, az európai mainstreamtől eltérő politikai irányvonalát.

A nagyon fiatal, mindössze 31 éves Sebastian Kurz már a tavalyi parlamenti választáson a bevándorlást tette központi témává.

Ausztriában egyre többen kezdenek egyetérteni azzal, hogy az Osztrák Néppártot (ÖVP) vezető politikus határozottan bírálja Merkel 2015-ös döntését a határok megnyitásáról a menekültválság idején

- mondta Patrick Moreau Ausztria-szakértő. Egyre népszerűbb Kurz „kritikus Európa-barát” irányvonala, ami azt jelenti, hogy ugyan támogatja az Európai Uniót, de csak azzal a feltétellel, ha az több hatalmat biztosít a tagállamoknak.