Támadás érte a Száheli erők régiós terrorellenes táborát Maliban

Vágólapra másolva!
Támadás érte pénteken a Száheli erők G5-ös csoportjának régiós terrorellenes erejének táborát Maliban, négyen meghaltak - közölték katonai források.
Vágólapra másolva!

Diaran Kone, a mali hadsereg szóvivője elmondta, hogy

két katona meghalt, míg két terrorista fegyverest megöltek. Négy további katona megsebesült, néhány embert pedig őrizetbe vettek.

A Száhel-országok G5-ös csoportjának, vagyis Mali mellett még Burkina Fasó, Csád, Mauritánia és Niger (valamennyi résztvevő ország volt francia gyarmat) katonai erejét tömörítő alakulat főhadiszállását az ország középső részén fekvő Sévaré városban érte támadás.

Kone beszámolója szerint a tábor 60 százalékban megsemmisült a támadásban.

Egy helybeli elmondta, hatalmas robbanásokat a tábor felől. Ezt követően lövöldözés bontakozott ki, majd három helikopter jelent meg a levegőben.

A G5 erők hét térségbeli zászlóalj 5000 katonájából, illetve rendőrökből áll, akik a térségben állomásozó 4000 francia katonával, valamint az ENSZ mali békefenntartó missziójával (MINUSMA) működnek együtt azzal a feladattal, hogy

szembeszálljanak a régió terrorista csoportjaival.

Mali északi része 2012-ben egy katonai államcsíny után került a szélsőséges iszlamisták ellenőrzése alá, 2013-ban francia katonai beavatkozással visszaverték a szélsőséges fegyvereseket, a térségben különböző dzsihadista fegyveres csoportok továbbra is tevékenyek.