Cseh külügyminiszter: A V4-ek sikere, hogy az EU levette napirendjéről a kvótakérdést

HAMÁCEK, Jan; ZEMAN, Milos; BABIS, Andrej
Prága, 2018. június 27. A belügyminiszternek jelölt Jan Hamácek szociáldemokrata politikus (b) átveszi a megbízólevelét Milos Zeman cseh köztársasági elnöktől az új cseh kabinet kinevezésén a prágai várban 2018. június 27-én. A szlovák származású Andrej Babis második kormányát nyolc hónappal a parlamenti választás után és öt hónappal első, kisebbségi kormányának bukása után nevezték ki. (MTI/EPA/Milan Kammermayer)
Vágólapra másolva!
Nemcsak Csehország, hanem az egész EU számára kedvező az Európai Unió csütörtöki csúcstalálkozóján migrációs ügyekben született megállapodás - mondta Jan Hamácek cseh bel- és külügyminiszter egy beszélgetésben, amely a közszolgálati hírtelevízió honlapjára került fel szombaton.
Vágólapra másolva!

A menekültkvóták levétele az unió napirendjéről pedig a visegrádi négyek sikerét jelenti - tette hozzá a cseh diplomácia irányítója.

- magyarázta Jan Hamácek, aki szerdán vette át a belügyi és a külügyi tárca vezetését.

Prága, 2018. június 27. A belügyminiszternek jelölt Jan Hamácek szociáldemokrata politikus (b) átveszi a megbízólevelét Milos Zeman cseh köztársasági elnöktől az új cseh kabinet kinevezésén a prágai várban 2018. június 27-én Forrás: MTI/EPA/Milan Kammermayer

Arra a felvetésre, hogy mégis konkrétan kinek a győzelme a csúcstalálkozón született migrációügyi megállapodás, Hamácek azt mondta:

"Mindannyiunké, mert még azok is, akik korábban a kvótákat támogatták, idővel rájöttek, hogy ezek nem működnek. Leszögezhetjük: Visegrád győzelme, hogy sikerült nyugati partnereinket meggyőzni az igazunkról, hogy a rendszerszintű megoldás nem a kvótákban rejlik, hanem az Európai Unión kívül, a külső határok hatékonyabb védelmében"

- mondta a cseh miniszter.
A nyugati uniós tagállamok fokozatosan elfogadták a visegrádi négyek érvelését - emelte ki. "Elmondhatjuk tehát, hogy a menekültkvótákról való lemondás Visegrád, vagyis Közép- és Kelet-Európa országainak sikere" - húzta alá Hamácek a beszélgetésben.