Egyiptom sem akar EU-s migránstábort a területén

menekülttábor
RAS JDIR, TUNISIA - MARCH 2, 2011: (SPAIN OUT) A stranded foreign worker from Bangladesh, who has fled Libya, washes his face outside his tent in a camp on March 2, 2011 in Ras Jdir, close to the border between Tunisia and Egypt. These include people from Egypt, the Philippines, Vietnam, Bangladesh, and other countries. As fighting continues in and around the Libyan capital of Tripoli, tens of thousands of guest workers from Egypt, Tunisia and other countries are fleeing to the border of Tunisia to escape the violence. The situation is quickly turning into a humanitarian emergency as fledgling Tunisia is overwhelmed with the migrant workers. Libyan leader Muammar Gaddafi has vowed to fight to the end. (Photo by Alvaro Ybarra Zavala/Getty Images) SPAIN OUT
Vágólapra másolva!
Egyiptom is elutasította Brüsszel azon elképzelését, hogy az Európai Unió határai mentén lévő államokban kialakítandó befogadóközpontokba nyújthassák be a migránsok a menedékkérelmüket, illetve oda majd ki is lehessen toloncolni azokat, akik nem jogosultak menekültstátuszra.
Vágólapra másolva!

– közölte Ali Abdel Aal, a kairói parlament alsóházának elnöke a Welt am Sonntag német lap kérdésére.

Aal igen jól ismeri a dokumentumot, ugyanis ő volt az egyike azoknak, akik 2014-ben megírták az új egyiptomi alkotmányt.

Migránstábor a tunéziai-egyiptomi határon. A kép illusztráció Forrás: Getty Images/Alvaro Ybarra Zavala

A politikus tudatta, hogy

jelenleg 10 millió menekült tartózkodik hazájában,

a legtöbben Szíriából, Irakból, Jemenből, Palesztinából, Szudánból és Szomáliából érkeztek.

Mivel az összes menekült jogosult igénybe venni az ingyenes egészségügyi ellátást, és használhatja az egyiptomi iskolarendszert, ezért az ország már így is teljesítőképessége határán van.

A bejelentés azután érkezett, miután a hétvégi uniós csúcson mind népszerűbb lett az az elképzelés, hogy az unión kívül, Észak-Afrikában és a Közel-Keleten kellene létrehozni nagy befogadóközpontokat, ahol a migránsok beadhatnák menedékkérelmüket, illetve

ahová ki lehetne toloncolni azokat, akik nem jogosultak menekültstátuszra.

Ezt az ötletet elsősorban a V4 országok támogatták.

Albánia, Marokkó, Algéria és Tunézia kormányai szintén elutasították azt az elképzelést az elmúlt napokban, hogy migránstáborokat létesítsenek a területükön.