Börtönbe kerülhet az egyik Soros-hajó kapitánya

Horizontal
A Mission Lifeline
Vágólapra másolva!
Akár börtönbüntetésre is ítélhetik az MV Lifeline német mentőhajó kapitányát, akit hajója regisztrációs hiányosságai és a hatóságokkal szembeni engedetlenség vádja miatt tegnap egy máltai bíróság elé állítottak – írja a Magyar Idők. Precedens értékű lehet az ügy, újabb csapás jöhet a Soros-világra, innentől kezdve nem lehet majd felelősség nélkül migránsokat szállítani Európába.
Vágólapra másolva!

A lap hozzátette, hogy Claus-Peter Reischt, a Soros-hajó kapitányát előzőleg már többször is kihallgatta a rendőrség. A bíróság 10 ezer euró óvadék fejében megengedte, hogy szabadlábon védekezhessen, de elrendelte, hogy Máltát nem hagyhatja el, és bevonatta az útlevelét. Reischnek mindemellett hetente jelentkeznie kell egy rendőrőrsön, és nem alhat a hajóján.

Csütörtökön ismét bíróság elé kell állnia a Soros-hajó kapitányának.

Ismert, a Lifeline többszöri elutasítás után múlt szerdán köthetett ki Máltán, fedélzetén 234 bevándorlóval, miután az Európai Unió néhány tagállama késznek mutatkozott elosztani maguk között a migránsokat. A kikötést korábban az olasz hatóság megtagadta.

A Mission Lifeline Forrás: AFP/Hermine Poschmann

Mind Málta, mind Olaszország azzal vádolja Reischt, hogy megtagadta a fedélzeten lévő menekültek visszaszállítását Líbiába.

Ezzel szemben az embercsempészetben érdekeltek azzal érveltek, hogy az észak-afrikai állam nem biztonságos hely, és a menedékkérők börtönbüntetésnek és kínzásnak lennének kitéve. A máltai hatóságoknak ugyanakkor a következők voltak a kifogásai:

  • nincs rendben a mentőhajó regisztrációja sem, mert a civil szervezet bizonyíthatóan hazudott annak hollandiai bejegyzéséről.
  • a Lifeline nem is kutató- és mentőhajóként van regisztrálva, hanem kirándulóhajóként tartják nyilván. Az erre irányuló nyomozás lezárásáig a hajó Máltán marad őrizet alatt.

Korábban megírtuk, egyre több országnak van elege a Soros-hajókból: egyetlen dél-európai ország sem akarja beengedni az afrikai bevándorlókat szállító az amerikai üzletember által pénzelt hajókat. Az olaszok nyíltan vállalják az álláspontjukat, a spanyol kormány pedig látványos fordulatot hajtott végre, június elején még fogadta az Aquarius nevű hajót, de azóta egy német bevándorlóbarát hajót nem enged kikötni.