Újabb bevándorlási csalásokat szüntet meg az olasz kormány

SALVINI, Matteo
Pontida, 2018. július 1. Matteo Salvini olasz belügyminiszter, a Liga párt elnöke pártjának évenkénti nagygyűlésén az észak-olaszországi Pontidában 2018. július 1-jén. A felirat jelentése: az elsők az olaszok. (MTI/AP/Luca Bruno)
Vágólapra másolva!
A többek közt várandós nőknek, kiskorúaknak és betegeknek humanitárius okokból adott olaszországi tartózkodási engedélyek kibocsátásának szigorítását rendelte el Matteo Salvini olasz belügyminiszter – jelentette az olasz sajtó csütörtökön.
Vágólapra másolva!

A La Repubblica című balközép napilap megszerezte azt a belügyminiszteri körlevelet, amelyet Matteo Salvini a menedékkérelmeket elbíráló hatóságok vezetőihez intézett, köztük prefektusokhoz, valamint a migránsok benyújtotta menedékkérelmeket felülvizsgáló területi testületek elnökeihez.

A miniszter a kérelmek elbírálásának gyorsítását, valamint

a humanitárius okokból megítélt tartózkodási engedélyek kibocsátásának szigorítását és számbeli csökkentését sürgette.

Az Észak-Afrikából a tengeren keresztül érkező nők, kiskorúak, betegek esetéről van szó: ezek az emberek nagy általánosságban az elszenvedett nehézségek, az utazás körülményei, kiszolgáltatott helyzetük következményeiként az olasz hatóságoktól úgynevezett

„light”, két évre szóló, megújítható menedékstátuszt és ezzel együtt tartózkodási engedélyt kapnak.

Matteo Salvini hangsúlyozta, hogy a 2017-ben benyújtott 129 ezer menedékkérelem

28 százalékában részesültek ilyen humanitárius menedékjogban,

négyszer többen, mint azok, akiknek menedékkérelmét sokkal tüzetesebben vizsgálták át, és „igazi” humanitárius menedékjoghoz jutottak.

Matteo Salvini olasz belügyminiszter, a Liga párt elnöke Forrás: MTI/AP/Luca Bruno

A tartózkodási engedélyt eltérő helyzetek, például egészségi állapot, terhesség, kiskorúság, személyes tragédiák, az Olaszország felé tartó út nehézségei, a hosszú líbiai tartózkodás indokolták. (...) Ezen gyakorlat következtében nagy számban jutottak tartózkodási címhez olyanok, akik az európai menedékjog értelmében az Olaszországba való belépéskor nem rendelkeztek a nemzetközi védelem jogi követelményeivel, és most továbbra is Olaszország területén tartózkodnak beilleszkedési nehézségekkel, ebből eredően

szociális nehézségeket és a hétköznapokban biztonsági veszélyt is teremtve

– fogalmazott a levél. Matteo Salvini egyelőre nem kommentálta a sajtóértesüléseket. Közösségi oldalán azt hangsúlyozta, hogy tavaly júniusban mintegy 25 ezer migráns kötött ki Olaszországban, miközben az utóbbi egy hónapban, amióta ő az olasz belügyminiszter, valamivel többen mint 3 ezren érkeztek.

– jegyezte be Salvini.