Kiadhatja Új-Zéland Kim Dotcomot az Egyesült Államoknak

kim dotcom
Internet mogul Kim Dotcom arrives at court to hear the judges decision for the extradition case in Auckland on December 23, 2015. A New Zealand judge ruled on December 23 Internet mogul Kim Dotcom can be extradited to the United States where he is wanted on money laundering, racketeering and breach of copyright charges. AFP PHOTO / Michael Bradley / AFP PHOTO / MICHAEL BRADLEY
Vágólapra másolva!
Kiadhatja Új-Zéland Kim Dotcomot, a 2012-ben bezáratott Megaupload videomegosztó és fájlcserélő oldal alapítóját - határozott a szigetország fellebbviteli bírósága csütörtökön.
Vágólapra másolva!

A bíróság fenntartotta az új-zélandi kerületi és legfelsőbb bíróság döntését arról, hogy Dotcomot és kollégáit, Bram Van der Kolkot, Matthias Ortmannt és Finn Batatót ki lehet adni az Egyesült Államoknak a Megaupload működtetésével kapcsolatos vádak alapján.

Az USA 2012 óta kéri Kim Dotcom kiadatását Forrás: AFP/Michael Bradley

Az Egyesült Államok 2012 óta kéri Dotcom kiadását. Washington egyebek közt

zsarolással, pénzmosással és a szerzői jogok megsértésével vádolja

a megosztóoldallal meggazdagodott, jelenleg 44 éves "vállalkozót".

Amennyiben kiadják az amerikaiaknak, és bűnösnek találják, több évtized szabadságvesztésre is ítélhetik.

Hat éve küzd a kiadatása ellen

A 2005-ben alapított, hongkongi központú Megaupload Dotcom állítása szerint napi 50 millió felhasználót szolgált ki, és a világháló forgalmának négy százalékát adta. Az amerikai vádak szerint a cég 175 millió dollár (mintegy 48 milliárd forint) bevételhez csalás révén jutott, és 500 millió dollár (több mint 137 milliárd forint) kárt okozott a szerzői jogok birtokosainak mozifilmek, tv-műsorok és más tartalmak kalózmásolatait kínálva.

A portál alapítóját, eredeti nevén Kim Schmitzet

2012 januárjában az amerikai hatóságok kérésére vették őrizetbe

az Új-Zéland északi részén fekvő Aucklandben, majd feltételesen szabadlábra helyezték. A férfi azóta küzdött az amerikai hatóságoknak történő kiadatása ellen.

Már 2014-ben arról értekeztek hírforrások, hogy a harmincas éveiben meggazdagodott német-finn származású Dotcom anyagilag tönkrement a jogi csatározásokban.