Felmentették a korrupcióellenes főügyészt Romániában

Laura Codruta Kövesi
Bukarest, 2018. február 28. Laura Codruta Kövesi, a román Nemzeti Korrupcióellenes Igazgatóságot (DNA) vezető főügyész a DNA bukaresti évértékelő értekezletén 2018. február 28-án. (MTI/EPA/Robert Ghement)
Vágólapra másolva!
Az alkotmánybíróság határozatának eleget téve Klaus Iohannis román államfő felmentette tisztségéből hétfőn Laura Codruta Kövesit, a korrupcióellenes ügyészség (DNA) vezetőjét – jelentette be az elnöki hivatal szóvivője.
Vágólapra másolva!

Iohannis az alkotmánybírósági határozat hatályba lépése után több mint egy hónapos halogatás után szánta rá magát erre a döntésre, amit tavasszal még megtagadott.

Kövesi leváltását a szociálliberális kormánykoalíció követelte, mert szerintük visszaélt hatalmával,

a múlt héten pedig már felfüggesztéssel fenyegették meg az elnököt.

Laura Codruta Kövesi Forrás: MTI/EPA/Robert Ghement

Madalina Dobrovolschi szóvivő hangsúlyozta: az elnök fontosnak tartja, hogy Romániában érvényesüljön a jogállam, a korrupcióellenes harc ne akadjon el, az alkotmánybíróság döntéseit pedig nemcsak az államfőnek, hanem a parlamenti többségnek is tiszteletben kell tartania, amikor a jogállamiságot megrengető törvénymódosításokról dönt.

Az államfő úgy ítélte meg, hogy nincs más választása, eleget kell tennie az alkotmánybírósági határozatnak, hiszen ő maga mindig az alkotmány és a törvények tiszteletben tartásának fontosságát hangoztatta.

Ugyanakkor felhívta az alkotmánybírók figyelmét arra, hogy hatalmas felelősségük van az alkotmányosság érvényesítésében és abban, hogy ne távolodjanak el annak szellemétől, amely az 1989-es román forradalom eszméin alapul.

Függetlenül attól ki fogja vezetnie a DNA-t, a korrupcióellenes harcnak folytatódnia kell, mert annak hiánya a - közpénzek eltérítése révén - kórházak, iskolák, autópályák, egy hatékony közigazgatás hiányához vezet.