Fegyveresek rontottak egy afganisztáni hivatalba, tízen meghaltak

2018.07.11. 13:10

Megtámadtak egy oktatási hivatalt Dzsalálábád központjában szerdán - közölte egy helyi tisztviselő.

Attaulláh Hugjáni, a tartományi kormányzó szóvivője elmondta: a küzdelem több mint négy órát tartott.

A tájékoztatás szerint az egyik támadó felrobbantotta a testére erősített bombát, egy másikkal viszont még azelőtt végeztek a biztonságiak, hogy ugyanezt megtehette volna. Tízen meghaltak, közte egy biztonsági őr, valamint tízen megsebesültek.

Az AFP hírügynökség egyik fotósa a helyszínen tíz holttestet látott az épületen belül, nem számítva a két támadó holttestét.

Egy környékbeli boltos elmondta, hogy két hatalmas robbanást hallott, majd kézifegyverek hangját hallotta. Ekkor elhagyta az üzletet és elmenekült. Hozzátette, további robbanások voltak, a környéken mindenki futni kezdett.

A támadás az iskolák igazgatóságánál történt, egy olyan napon, amikor a városban 16 ezer diák felvételizett.Egyelőre nem tudni, hogy melyik fegyveres szervezet áll a merénylet mögött, ugyanakkor mind a szélsőséges tálibok, mind az Iszlám Állam dzsihadista csoport tevékeny Kelet-Afganisztánban, különösen Nangarhar tartományban.

Előző nap, kedden 12 ember meghalt és öt másik megsebesült, amikor az Iszlám Állam dzsihadista szervezet egy tagja az afgán titkosszolgálat egy ügynökségének ellenőrzőpontjánál működésbe hozta a testére szerelt pokolgépet Dzsalálábádban.