Tálibok robbantottak egy pakisztáni politikai rendezvényen, húszan meghaltak

Pakisztán, öngyilkos merénylet, tálib
Pesavar, 2018. július 11. A pakisztáni mentőalakulat tagja egy öngyilkos merénylet helyszínén, az Avami Nemzeti Párt (ANP) kampányrendezvényén Pesavar északnyugati városban 2018. július 10-én este. A támadásban életét vesztette a két hét múlva esedékes általános választásokra készülő párt tizenegy támogatója és az ANP tartományi jelöltje, Harun Ahmad Bilur, további 36 ember megsebesült. (MTI/EPA/Arsad Arbab)
Vágólapra másolva!
Meghalt a pakisztáni választásokra készülő párt tizenegy támogatója és az ANP tartományi jelöltje, valamint 36 ember megsebesült.
Vágólapra másolva!

Az öngyilkos merénylő az Avami Nemzeti Párt (ANP) kampányrendezvényén robbantotta fel magát kedden az ország északnyugati részén lévő Pesavarban, a támadásban

65-en megsebesültek, többek állapota válságos

- mondta el Zulfikar Ali Babahel, a város központi kórházának szóvivője.

A merényletben meghalt a két hét múlva esedékes választásokra készülő párt tizenegy támogatója és az ANP tartományi jelöltje, Harun Ahmad Bilur, további 36 ember megsebesült Forrás: MTI/EPA/Arsad Arbab

A támadás Harún Ahmad Bilúrnak, az ANP tartományi választásokon induló jelöltjének a kampányrendezvényén történt, a robbantásban a politikus is meghalt.

Apjával, Basír Bilúrral is merénylet végzett még 2012-ben,

a legutóbbi pakisztáni választások végén. Pakisztánban július 25-én tartanak általános választásokat.
A hadsereg bejelentette, hogy több mint 371 ezer katonával biztosítja a szavazást.

Mohammad Huraszani tálib szóvivő közleményében

további támadásokkal fenyegetett,

és azt javasolta a pakisztániaknak, hogy maradjanak távol az ANP kampányrendezvényeitől.

Sebesült férfit visznek kórházba, miután öngyilkos merénylő robbantott az Avami Nemzeti Párt (ANP) kampányrendezvényén Forrás: MTI/AP/Muhammad Szadzsad

A több szélsőséges csoportot alkotó pakisztáni tálibok több mint egy évtizede harcolnak a kormány ellen. Az elmúlt években Pakisztán-szerte csökkent a hasonló esetek száma. Sok szélsőséges a szomszédos Afganisztánban keresett menedéket.

Pesavar a székhelye Haibár-Pahtunhva tartománynak, amelyet az ANP kormányzott 2008 és 2013 között. A tartomány területén 2009-ben nagyszabású offenzívát folytatott a hadsereg az iszlamista szélsőségesek ellen. A radikálisok válaszul az ANP több száz vezetőjével és támogatójával végeztek a 2013-as választások idején. A pastuk etnikai pártjának számító ANP kifejezetten ellenzi a tálibokéhoz hasonlóan szélsőséges csoportok tevékenységét.