Tálibok robbantottak egy pakisztáni politikai rendezvényen, húszan meghaltak

2018.07.11. 10:37

Meghalt a pakisztáni választásokra készülő párt tizenegy támogatója és az ANP tartományi jelöltje, valamint 36 ember megsebesült.

Az öngyilkos merénylő az Avami Nemzeti Párt (ANP) kampányrendezvényén robbantotta fel magát kedden az ország északnyugati részén lévő Pesavarban, a támadásban65-en megsebesültek, többek állapota válságos- mondta el Zulfikar Ali Babahel, a város központi kórházának szóvivője.

A merényletben meghalt a két hét múlva esedékes választásokra készülő párt tizenegy támogatója és az ANP tartományi jelöltje, Harun Ahmad Bilur, további 36 ember megsebesültForrás: MTI/EPA/Arsad Arbab

A támadás Harún Ahmad Bilúrnak, az ANP tartományi választásokon induló jelöltjének a kampányrendezvényén történt, a robbantásban a politikus is meghalt.Apjával, Basír Bilúrral is merénylet végzett még 2012-ben,a legutóbbi pakisztáni választások végén. Pakisztánban július 25-én tartanak általános választásokat.
A hadsereg bejelentette, hogy több mint 371 ezer katonával biztosítja a szavazást.

Mohammad Huraszani tálib szóvivő közleményébentovábbi támadásokkal fenyegetett,és azt javasolta a pakisztániaknak, hogy maradjanak távol az ANP kampányrendezvényeitől.

Sebesült férfit visznek kórházba, miután öngyilkos merénylő robbantott az Avami Nemzeti Párt (ANP) kampányrendezvényénForrás: MTI/AP/Muhammad Szadzsad

A több szélsőséges csoportot alkotó pakisztáni tálibok több mint egy évtizede harcolnak a kormány ellen. Az elmúlt években Pakisztán-szerte csökkent a hasonló esetek száma. Sok szélsőséges a szomszédos Afganisztánban keresett menedéket.

Pesavar a székhelye Haibár-Pahtunhva tartománynak, amelyet az ANP kormányzott 2008 és 2013 között. A tartomány területén 2009-ben nagyszabású offenzívát folytatott a hadsereg az iszlamista szélsőségesek ellen. A radikálisok válaszul az ANP több száz vezetőjével és támogatójával végeztek a 2013-as választások idején. A pastuk etnikai pártjának számító ANP kifejezetten ellenzi a tálibokéhoz hasonlóan szélsőséges csoportok tevékenységét.