Halálos paraziták érkezhetnek Európába az afrikai migránsokon keresztül

Szlovénia, migránsok
DOBOVA, SLOVENIA - OCTOBER 23: Refugees seen at new refugee camp in Dobova near Croatia border, Slovenia on October 23, 2015. Slovenia is accepting around 10.000 refugees per day on this new Balkan route people are now traveling from Croatia via Slovenia to Austria and Germany. Ales Beno / Anadolu Agency
Vágólapra másolva!
Az afrikai országokban több millió embert fertőztek meg ezek a paraziták, és a migrációnak „köszönhetően" egy nagyon komoly globális fenyegetéssel nézünk szembe.
Vágólapra másolva!

Karl Hoffmann, az Aberystwyth University parazitológiai professzora a brit The Independent című újságban írt hosszú elemzésében figyelmeztet egy olyan veszélyre, amihez nagyban hozzájárult a nyitott határok liberális gondolata.

Így ugyanis

A szerző egy konkrét példát is hoz, a schistosomiasis vagy bilharziózis nevű betegségre figyelmeztet – ez magyarán vérmétely fertőzést jelent – tudatta a 888.hu.

Óriási veszélyt jelentenek a migránsok az európaiak egészségére nézve Forrás: AFP/Anadolu Agency/Ales Beno

Nem olyan régen azok a betegségek, amiket ezek a férgek terjesztenek, még Afrikára, Ázsiára és Dél-Amerikára korlátozódtak.

De manapság,

amikor szabad a mozgás és itt a klímaváltozás, ezek a paraziták Európában és Észak-Amerikában is felütik fejüket.

Például a már említett vérmétely, amelyet egy, a vérerekben megtelepedő laposféreg okozta megbetegedés. A vérmétely a malária után a legtöbb embert fertőző parazitás kór napjainkban.

A betegség ismertetéséhez az Országos Epidemiológiai Központ bejegyzését hívtuk segítségül, ismertetésük szerint

Ahol nincs csatornázás, ott a fekália és vizelet az édesvizekbe jut, az édesvizekben élő csigákban aztán a paraziták petéi lárvákká fejlődnek, majd visszakerülnek a vízbe.

Tehát

mindenki, aki fertőzött édesvízben fürdőzik, mosakodik, veszélynek van kitéve.

Az ilyen vízben fürdőző emberek bőrén átfúrják magukat a lárvák, a behatolás helyén aztán viszkető bőrgyulladás keletkezik.

2-3 hét múlva újabb komoly tünetek lépnek fel: láz, hidegrázás, köhögés, hasi görcsök, véres hasmenés, izomfájdalmak, nyirokcsomó- és májmegnagyobbodás.

Egy kifejlett nőstény vérmétely 5-10 évig él az emberi szervezetben, a belek és a máj ereiben.

A diagnózis felállítása után gyógyszeres kezelés szükséges, védőoltás azonban nincs.

Az emberi vérmétely fertőzések 85 százaléka (!) Afrika szubszaharai térségéhez kötődik.

Azon a helyen, ahonnan az ENSZ nem oly régen közzétett kutatásai szerint több millió ember indulna meg Európa felé.

És a fenti kór csak egy azon betegségek közül, amelyek az afrikai térségben tombolnak, de a kontinensünkre (még) nem jellemzőek.

Karl Hoffmann véleménye alapján az, hogy a paraziták egyre könnyebben terjednek, beláthatatlan következményekkel jár hosszú távon, éppen ezért nagyon gyorsan ellenőrzés alá kell vonni a helyzetet.

Ha ez nem történik meg,

És arról akkor még nem is beszéltünk, hogy a bevándorlás következtében a parazitákon kívül több millió új kórokozó, baktérium és mikroba is Európába kerülhet.

Ezért is érdemes a segítséget nyújtó hotspotokat az EU-n kívül felállítani,

hiszen a nyitott határok elgondolása óriási veszélyt jelent az őshonos európai lakosságra.