Letartóztattak Svédországban egy iszlamistát, mert lelőtt két embert

2018.07.12. 16:03

Svédországban letartóztattak egy migráns hátterű férfit, mert meggyilkolt két embert. Most kiderült róla, hogy harcolt az Iszlám Állam területén, mint a terrorszervezet katonája.

A 30 éves migráns hátterű iszlamistát a rendőrség hétfőn tartóztatta le, mert a gyanú alapján lelőtt két húszas éveiben járó férfit az Örebro megyei Vivalla nevű településen – közölte a Breitbart a SVT svéd közszolgálati csatornára hivatkozva.

Az őrizetbe vett férfiról most kiderült, hogy tagja egy olyan muszlim radikális bandának, akik társaságában 2013-ban az Iszlám Állam területére utazott, és ott harcolt, mint a hírhedt terrorszervezet katonája.

Az Iszlám Állam zászlója. A kép illusztrációForrás: AFP

A gyanúsított nevét és az állampolgárságát nem közölték a svéd hatóságok.

A feltételezések alapján a Szíriához tartozó részeken harcolt, és az után tért vissza Svédországba, miután elestek a szintén vele küzdő testvérei.

A vádlott egyébként tagadja, hogy múlt kedden ő ölte volna meg a svéd férfiakat, arról pedig nem akart nyilatkozni, hogy mit csinált Szíriában.Az ügyvédje szerint a két ügy között nincs összefüggés, ezért védence nem is kell, hogy vallomást tegyen az Iszlám Állammal való kapcsolatáról.

A becslések alapján nagyjából 150 személy ment Svédországból a Közel-Keletre, hogy ott harcoljon a hírhedt terrorszervezet keretein belül.

A baloldali svéd kormány a visszatérni szándékozókat valami érthetetlen oknál fogva vissza is engedi az országba, az önkormányzatok pedig ingyenes lakáshoz juttatják őket, így segítve a társadalomba való "reintegrálásukat".