Illegális migránsokat toloncoltak ki a sivatagba

Algériában élő/táborozó migránsok
The African migrant settles under the bridge of a motorway on the outskirts of Algiers, Algeria, July 24, 2017 (Photo by Billal Bensalem/NurPhoto)
Vágólapra másolva!
Algéria ismét visszaszállított illegális migránsokat a sivatagba, miután egy időre felhagyott azzal a gyakorlatával, hogy erőszakkal kitoloncolja a szaharai határán át azokat a migránsokat, akik illegálisan léptek be az országba ezen a határszakaszon - közölte egy ENSZ-tisztségviselő.
Vágólapra másolva!

Először az amerikai Associated Press (AP) hírügynökség jelentette június végén a Nemzetközi Migrációs Szervezet (IOM) információira hivatkozva, hogy

A hír megjelenése után megszűnt a kitoloncolás az Algériával szomszédos Nigerbe és Maliba, és ezt a tényt az AP saját beszámolója eredményének is tulajdonította.

Algériai migránstábor Forrás: AFP/NurPhoto/Billal Bensalem

Giuseppe Loprete, az ENSZ Nemzetközi Migrációs Szervezetének nigeri vezetője azonban szombaton azt mondta, hogy

Algéria az utóbbi napokban ismét visszaszállított sivatagi határvidékére 16 különböző országból származó 391 illegális bevándorlót.

Az amerikai hírügynökség szerint a határvidékre visszaszállított emberek többsége Niger felé indult el a tűző napon. A szerencsésebbeknek sikerült keresztülvergődniük azon a 15 kilométeres "senki földjén", amelynek végén elérik Asszamaka határfalut.

Többen napokig bolyongtak a forróságban, mire egy ENSZ-mentőcsapat rájuk talált és segített rajtuk, sokan viszont odavesztek.

Az AP által megkérdezett túlélők elmondása szerint

sok ember egyszerűen nyomtalanul eltűnt a Szaharában.

Algéria először még visszautasította a jogsértésekre vonatkozó bírálatokat, és azt állította, hogy

Algír később már nem reagált e jelentésekre.

Az algériai hatóságok egyre többször utasítottak ki az országból tömegesen bevándorlókat azóta, hogy az Európai Unió tavaly októberben fokozta az észak-afrikai országokra gyakorolt nyomást az Európa felé igyekvő migránsok feltartóztatása érdekében.