Csehország nem fogad be semmiféle migránsokat

Szlovénia, migránsok
DOBOVA, SLOVENIA - OCTOBER 23: Refugees seen at new refugee camp in Dobova near Croatia border, Slovenia on October 23, 2015. Slovenia is accepting around 10.000 refugees per day on this new Balkan route people are now traveling from Croatia via Slovenia to Austria and Germany. Ales Beno / Anadolu Agency
Vágólapra másolva!
Csehország nem fogad be semmiféle migránsokat - jelentette ki Andrej Babis cseh miniszterelnök.
Vágólapra másolva!

Babist a CTK nevű cseh hírügynökség kérdezte, hogy mit válaszolt Giuseppe Conte olasz miniszterelnök felhívására, aki befogadó országokat keres annak a mintegy 450 migránsnak, akiket Linosa szigeténél vett fel az olasz parti őrség és pénzügyőrség hajója szombaton.

Andrej Babis, cseh miniszterelnök, az ANO (Igen) párt elnöke Forrás: MTI/EPA/Stephanie Lecocq

A prágai kormányfő kitart amellett, hogy a migránsok befogadásának önkéntes alapon kell megtörténnie, s erről minden országnak szuverén módon kell döntenie.

- közölte álláspontját Babis.

Országunk semmiféle migránsokat nem fog befogadni. Az Európai Tanácsban keresztülvittük az önkéntesség elvét, és emellett továbbra is kitartunk - tudatta a miniszterelnök.

- tette hozzá Babis.

Hírügynökségi jelentések szerint Málta és Franciaország már jelezte, hogy befogadnának 50-50 embert.

Andrej Babis elmondta, hogy Giuseppe Conte levelét Prága is megkapta, de nem ért egyet vele.

- véli a cseh miniszterelnök.

Migránsok Közép-Európában, Szlovéniában Forrás: AFP/Anadolu Agency/Ales Beno

Szerinte az Európai Uniónak világos jelzést kell adnia, hogy az illegális migrációnak vége, és hogy az illegális migránsokat azonnal visszaküldi származási országukba. "A migránsoknak saját országukban kell segítséget nyújtanunk, Európa határain kívül, hogy egyáltalán el se induljanak az útra" - jegyezte meg Babis.

A cseh hírügynökség tudatta: Csehország álláspontja migránsügyben a visegrádi négyek közös álláspontja is.