Menekültigazolványokkal csalva csempészik a szír migránsokat Németországba

illegális bevándorló menekült migráns Németország
Friedland, 2016. április 4. Szíriai menekültek érkeznek a friedlandi fogadóállomásra a közép-németországi Göttingen közelében 2016. április 4-én. Ettől a naptól fogva az Európai Unió és Törökország között március 18-án megkötött megállapodás értelmében a görög hatóságok által elutasított menedékkérőket és a menedékjogi kérelem benyújtásától elzárkózó illegális határátlépőket visszaküldik Törökországba, az EU-tagországok pedig cserében átvesznek Törökországtól ugyanannyi szíriai menekültet, amennyit a görög szigetekről visszaszállítanak Törökországba. (MTI/EPA/Swen Pförtner)
Vágólapra másolva!
Egyre nagyobb problémát jelent, hogy Németországban kiállított menekültigazolványokkal csalva próbálják főleg szír migránsok családtagjaikat illegálisan Németországba csempészni – írja a Bild am Sonntag című német lap.
Vágólapra másolva!

A lapnak a hatóságok hivatalosan azt mondták, hogy ez az információ bizalmas, ezért nem adhatnak tájékoztatást, de a Bild megszerezte az erről szóló belső rendőrségi jelentést.

Szíriai migránsok a németországi Friedlandban Forrás: MTI/EPA/DPA/Swen Pförtner

A dokumentum szerint

az esetek 84 százalékában a csalók német iratokat mutattak be az ottani hatóságoknak.

Arról nincsenek adatok, hogy hányan nem buktak le.

2018 januárjától májusáig 1076 olyan iratot foglaltak le, melyekkel megpróbáltak visszaélni,

s közülük 563-at állítottak ki a német hatóságok.

A szövetségi rendőrség ennek alapján arra következtet: folytatódni fog az a trend, hogy eredeti, német menekültigazolványokkal próbálnak meg majd emberkereskedők másokat légi úton Németországba csempészni.

A Bild újságírója kapcsolatba lépett egy 25 éves szíriai migránssal, aki maga is szívesen pénzzé tette volna papírjait.

A dokumentumok vásárlói ilyenkor vagy megpróbálnak valakit becsempészni az országba, aki eléggé hasonlít az igazolványban szereplő fotóra, vagy még több pénzért továbbértékesítik a papírokat.

A rendőrség jelentése három csoportra osztja az elkövetőket; akik a saját rokonaikat akarják így Európába hozni, akik haszonszerzés céljából, de egyedüli elkövetőként akarnak valakit becsempészni és az üzletszerű tevékenységet űző embercsempészbandák.

A bizalmas rendőrségi dokumentum szerint

Menekültstátuszukat igazoló papírjukat, tartózkodási engedélyüket és egészségbiztosítási igazolványukat a legtöbbször Görögországba küldik, hogy más migránsok Németországba jöhessenek.

A lap emellett megjegyzi, hogy a migrációs válság tetőpontján,

2015-ben sok migráns hamis papírokkal érkezett Németországba,

például irakiak adták ki magukat lopott papírokkal szíriainak.

A bizalmas rendőrségi összefoglaló szerint pedig Németországban a legtöbb helyen továbbra sincsenek meg a technikai feltételei annak, hogy ezeket a hamis papírokat kiszűrjék.