Gyászolnak a thaiföldi barlangból kimentett gyerekek

Thaiföld, barlang katasztrófa, mentett gyerekek
This handout photo released by the Ministry of Health, Chiang Rai Prachanukroh Hospital on July 15, 2018 and taken on July 14 shows members of the rescued "Wild Boars" football team at hospital in Chiang Rai province posing after writing messages on a drawing of former Navy SEAL diver Saman Kunan who died on July 6 during the rescue mission. The 12 boys and their coach rescued from the Thai cave mourned the death of the ex-Navy SEAL who died while taking part in the mission, the health ministry said on July 15. Saman Kunan died on July 6 while installing oxygen tanks along the twisting passageways of the cave. / AFP PHOTO / Chiang Rai Prachanukroh Hospital AND Ministry of Health / Handout / ---- EDITORS NOTE ---- RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT "AFP PHOTO /Ministry of Health / Chiang Rai Prachanukroh Hospital" - NO MARKETING NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS
Vágólapra másolva!
A Tham Luang-barlangban rekedt gyerekek csak szombaton értesültek a hírről, hogy mentésük közben meghalt egy búvár - írja a The Guardian.
Vágólapra másolva!

A focicsapat egyelőre még a kórházban gyógyul, de hamarosan hazamehetnek, miután 18 napot töltöttek a Tham Luang-barlang fogságában.

Az utolsó kimentettek július 3-án kerültek kórházba, miután a thaiföldi Navy Seals mentőalakulat és nemzetközi barlangász szakemberek csapata három nap alatt biztonságban kihozták őket az elárasztott barlangból.

Az orvosok szerint a körülményekhez képest jó állapotban vannak a fiúk, és csütörtökön haza is mehetnek a kórházból.

Fotó a Tham Luang-barlangban rekedt ifjúsági labdarúgócsapat néhány tagjáról 2018. július 13-án, három nappal a mentőakció befejezése után. Forrás: MTI/AP/-------------------

A 11-16 éves fiúk szüleinek azt tanácsolták, hogy minél több időt töltsenek együtt barátaikkal és családjukkal, és ne adjanak interjúkat, mert az később traumás stresszt válthat ki.

A mentés utolsó szakaszában tragédia történt.

Saman Kunan önkéntes búvár, a Navy Seals korábbi tagja meghalt, miközben oxigénpalackokat helyezett el a mentési útvonalon.

Forrás: AFP/Ministry of Health/Chiang Rai Prachanukroh Hospital

Samant hősként gyászolták az egész világon, de a tinédzser fiúk csak szombaton értesültek a halálról, miután az orvosaik ezt engedélyezték.

A focicsapat azóta gyászol, többen sírva is fakadtak a hír hallatán.

A fiúk azzal fejezték ki részvétüket, hogy üzeneteket írtak egy grafikára, ami a búvárt ábrázolja, és egyperces csendes megemlékezést is tartottak - mondta Chokdamrongsuk Jedsada, az egészségügyi miniszter.

A világ minden táján gyászolják Samant, aki 2006-ban vonult vissza a hadseregből. A nagy rutinú hivatásos búvár a Bangkok Suvarnabhumi repülőtéren dolgozott, mielőtt önként jelentkezett a mentésre.

Tham Luang-barlang a mentés idején Forrás: AFP/Lillian Suwanrumpha

A szakemberek egyetértenek abban, hogy nagyon kockázatos volt a barlangban rekedt focicsapat kimentése, megdöbbentőnek nevezték, hogy sikerült mindenkit élve kimenteni. Úgy vélték többen is meghalhatnak a mentés során.