Találkozott Trump és Putyin

2018.07.16. 14:15

Megkezdődött hétfőn kora délután az amerikai és az orosz elnök találkozója a finnországi Helsinkiben.

Donald Trump és Vlagyimir Putyin a várakozások szerint a kétoldalú viszony mellett számos nemzetközi témát is megvitat, köztük a szíriai helyzetet és a kelet-ukrajnai válságot. A megbeszélés előtt Donald Trump egy Twitter-üzenetben úgy vélte, még sohasem volt ilyen rossz a viszony az Egyesült Államok és Oroszország között. Közvetlenül a tárgyalás előtt Trump azt mondta, „jó dolog jól kijönni Oroszországgal”. 

Donald Trump amerikai elnök és Vlagyimir Putyin orosz elnök négyszemközti megbeszélést folytat az elnöki palotában, HelsinkibenForrás: MTI/AP/Pablo Martinez Monsivais

Putyin pedig arról beszélt, hogy legfőbb ideje megvitatni a kétoldalú kapcsolatokat és a súlyos világpolitikai problémákat. A helsinki találkozó némi késéssel kezdődött, mert Putyin repülőgépe a tervezettnél később szállt le a finn fővárosban. Trumpot délelőtt fogadta Sauli Niinistö finn köztársasági elnök is. Putyin és Trump a négyszemközti találkozó után munkaebéden folytatja a megbeszélést, majd késő délután a tervek szerint közös sajtótájékoztatót tartanak.