Több alkohol lehet a kenyérben, mint néhány sörfélében

közúti ellenőrzés, alkoholszonda, ittas vezetés, Egy megállított autós a szondába fúj Budapesten a Vágóhíd utcában
Illusztráció.
Vágólapra másolva!
A szlovák rendőrség azt tesztelte, hogy melyik élelmiszerek fogyasztása után jelezhet az alkoholszonda. Érdekes eredmények születtek – számolt be a Szlovák Távirati Iroda (TASR).
Vágólapra másolva!

A szlovák hatóság szakemberei tesztelték az alkoholmentes söröket, és azokat a rágcsálnivalókat is, amelyek rum- és whiskyaromákat tartalmaznak.

Mint kiderült, ezek az ételek és italok kevesebb alkoholt tartalmaznak, mint például a kefir vagy a toast kenyér.

Egyes ételek után 5-10 percig még a szájüregben maradhatnak olyan alkoholos gőzök, amelyek befolyásolhatják a szondát – hívta fel az autósok figyelmét a rendőrség.

– nyilatkozta Lubomír Straka, a túrócszentmártonikórház igazságügyi orvostan-szakértője.

Ennek kapcsán a szlovák rendőrök a közleményükben felhívták a gépkocsivezetők figyelmét arra a jogukra, miszerint kérhetik, hogy csak

a megállításuk után 15 perccel fújják meg a szondát,

hogy a szervezetből legyen ideje távoznia annak az alkoholmennyiségnek, amelyet mindennapi élelmiszerekkel vittek be.

Illusztráció Forrás: MTI/Földi Imre

Az alkoholos italok mellett több hétköznapi élelmiszerben is található alkohol. Ilyenek lehetnek például a gyümölcsök vagy a kelesztett tésztából készült termékek.

A köztudatban kevésbé ismert, hogy az élelmiszeriparban is használnak alkoholt egyes termékek előállításánál. A különféle kenyérféléknél, így például a toast kenyér esetében tartósítás céljából bekenik a kenyerek héját alkohollal.

Az alkoholmentes sörök általában 0,5 százalék alkoholt tartalmaznak, ezek mégsem mutathatóak ki.

Lubomír Straka elmondása szerint öt perccel azután, hogy tesztalanyuk alkoholmentes sört fogyasztott, már nyoma sem volt a szondázásnál az alkoholnak.