Tálibok találkozójára támadtak dzsihadisták Afganisztánban

Vágólapra másolva!
Legalább tizenöt tálibot ölt meg egy támadás során a rivális Iszlám Állam két fegyverese az észak-afganisztáni Szári-Pul tartományban - közölte a provincia kormányzójának szóvivője.
Vágólapra másolva!

A támadást akkor hajtották végre az Iszlám Állam fegyveresei, amikor az afganisztáni kormány ellen harcoló tálibok tanácskozást tartottak Ser Mohammad Hazanfár, Szajád körzet tálib árnyékkormányának vezetője házában.

Hazanfár is meghalt, amikor két dzsihadista fegyveres egy temetési szertartás közben behatolt otthonába, majd tüzet nyitott a jelenlévőkre.

Legalább tizenöten meghaltak, a támadásban további öt tálib megsebesült. A szóvivő hozzátette: a két támadó elmenekült a rajtaütés helyszínéről.

A merénylettel kapcsolatosan egyébként eltérő információk láttak napvilágot. Az AP amerikai hírügynökség beszámolója szerint például öngyilkos merénylő robbantott a tálibok találkozóján, amelyen falusi vezetők is jelen voltak.

Délutánig egyik szélsőséges szervezet sem tett közzé nyilatkozatot az esetről.

A nyugati támogatást élvező kabuli kormány ellen az afganisztáni tálib mozgalom és a 17 éve háború sújtotta országban az utóbbi esztendőkben megjelent Iszlám Állam dzsihadista szervezet folytat fegyveres harcot.

A két szélsőséges csoport egymással is harcol, az utóbbi napokban mintegy száz fegyveres halt meg összecsapásaikban

a Szári-Pullal szomszédos Dzsauzdzsán tartományban.

A tálibok az idén is meghirdették hadjáratukat a kormány ellen, annak ellenére, hogy Kabul számos ajánlatot tett nekik, hogy közös asztalhoz ültesse őket. A tálibok azonban egyelőre nem akarnak megalkudni, kedden az északi Kunduz tartományban és a déli Kandahár tartományban is voltak összecsapások, legalább tizenöt afgán katona és huszonöt tálib halt meg - tudatták az illetékes afgán tisztviselők.

Eközben ötvennyolc embert, köztük katonákat, rendőröket, egészségügyi dolgozókat és civileket szabadítottak ki a kormányerők a tálibok fogságából Hilmend tartományban. Hilmend az egyik legforrongóbb térség Afganisztánban, a tartomány mintegy nyolcvan százalékát ellenőrzik a tálibok.