Ausztria nem fogad be senkit az Olaszországba érkezett 450 migránsból

Jugend Rettet, Iuventa, migráns
A picture taken on November 4, 2016 migrants and refugees sitting on a rubber boat as the Libyan coastguards patrol help them during a rescue operation with the "Iuventa", (rear C) a rescue ship run by young German NGO "Jugend Rettet" (Youth Saves), sailing off the Libyan coast the Mediterranean sea. Italian authorities on August 2, 2017 impounded a German NGO's migrant rescue boat on suspicion of facilitating illegal immigration, police said. The Iuventa, operated by the Jugend Rettet organisation, was impounded on the Italian island of Lampedusa on the orders of a prosecutor based in Trapani, Sicily, the police said in a statement. / AFP PHOTO / ANDREAS SOLARO
Vágólapra másolva!
Ausztria nem fogad be senkit az Olaszországba hajón becsempészett 450 fős migránscsoportból - tájékoztatta Sebastian Kurz osztrák kancellár az olasz miniszterelnököt, Giuseppe Contét egy nyilvánosságra került levélben.
Vágólapra másolva!

Kurz azzal indokolta a migránsok betelepítésének az elutasítását, hogy Ausztria 2015 óta lakosságarányosan több menedékkérőt fogadott be, mint számos más uniós tagállam – írja az APA nevű osztrák hírügynökség a levél tartalmára hivatkozva.

Migránsok a Földközi-tengeren. A kép illusztráció Forrás: AFP/Andreas Solaro

A szicíliai Pozzallo kikötőjében ért partot hétfőre virradó éjszaka az a mintegy

450 fős migránscsoport, amelynek tagjait Olaszország mellett további öt EU-tagállam között osztják szét.

Olasz hatósági információk szerint a migránsok többsége eritreai és szomáliai, a többiek Nigériából, Bangladesből, Algériából, Líbiából, Szíriából és Egyiptomból származnak.

Az nem világos, hogy bárki is miért menekül Eritreából, Bangladesből, Algériából és Egyiptomból, hiszen ezekben az államokban nincs katonai konfliktus.

Az illegális bevándorlók eredetileg egy halászhajóval keltek útra a líbiai Zuarából, és mivel kormányos is volt a hajón, egyenesen az itáliai partok felé tartottak.

Amikor olasz vizekre léptek, a hajóról a migránsokat két helyi hatósági hajó vette át fedélzetére, de

Matteo Salvini belügyminiszter megtagadta beengedésüket az olasz területre.

Giuseppe Conte kormányfő vasárnap levélben fordult az EU-tagállamokhoz, segítségüket kérve.

Ezt követően Németország, Franciaország, Spanyolország, Portugália és Málta jelezte, hogy befogad 50-50 migránst, Írország húsz fő elhelyezését vállalta.