Több mint ötvenezer migráns jutott a Földközi-tengeren át Európába

migránsok, menekültek, Földközi-tenger
MEDITERRANEAN SEA, LIBYA - JUNE 15 : Spanish SAR plane patrols as refugees wait to get on onboard the rescue vessel Golfo Azzurro by members of the Spanish NGO Proactiva Open Arms, after being rescued from a wooden boat sailing out of control in the Mediterranean Sea near Libya on Thursday, June 15, 2017. A Spanish aid organization Thursday rescued 420 migrants who were attempting the perilous crossing of the Mediterranean Sea to Europe in packed boats from Libya. Marcus Drinkwater / Anadolu Agency
Vágólapra másolva!
Meghaladta az 50 ezret is az idén a Földközi-tengeren keresztül Európába érkezett migránsok száma, s több mint 1440-en fulladtak meg vagy tűntek el nyomtalanul az átkelés alatt - közölte kedden a Nemzetközi Migrációs Szervezet (IOM) szóvivője genfi sajtótájékoztatóján.
Vágólapra másolva!

"Az IOM adatai szerint július 15-ével bezáróan Európába 50 872 migráns és menekült érkezett, s 1443 ember meghalt" - ismertette Joel Millmann.

Az illegális bevándorlók mintegy 35 százalékát Olaszország és Spanyolország fogadta be, 29 százalékát pedig Görögország

- tette hozzá.

A szóvivő emlékeztetett: tavaly ugyanebben az időszakban a Földközi-tengeren keresztül hozzávetőleg 110 ezren érkeztek Európába, míg 2016-ban közel 242 ezren voltak.

Továbbra is a Földközi-tenger számít a legveszélyesebb migrációs útvonalnak Forrás: AFP/Anadolu Agency/Marcus Drinkwater

Millmann felhívta a figyelmet arra, hogy hirtelen megugrott a Spanyolországba igyekvő migránsok száma. Csak az év eleje óta 18 016 illegális bevándorló érkezett, s ezzel Spanyolország az idén megelőzte Görögországot, illetve Olaszországot is. Ezenfelül 2874 menedékkérő jutott be jogosulatlanul az észak-afrikai spanyol exklávék, Ceuta és Melilla területére.

Az IOM adatai szerint 2018-ban összességében 2186 migráns és menekült vesztette életét a vándorlások alatt. Továbbra is a Földközi-tenger számít a legveszélyesebb migrációs útvonalnak.