A Marokkóból, Tunéziából és Grúziából érkező migránsok kérelmét is elutasíthatják

nk20150623
Afrikai migránsok Szegeden. 137 határsértőt fogtak el az elmúlt 24 órában - közölte a Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányság.
Vágólapra másolva!
A német kormány szerdai ülésén úgy határozott: biztonságos származási országnak kell tekinteni Tunéziát, Marokkót, Algériát és Georgiát, ezért az erről rendelkező jogszabály módosítását javasolja.
Vágólapra másolva!

Horst Seehofer szövetségi belügyminiszter szerint a kormány azért javasolja, hogy minősítsék biztonságos országnak ezeket az államokat, mert az onnan érkezők döntő többségének

menedékkérelmét amúgy is megalapozatlanként utasítja el a menekültügyi hivatal.

A kabinet azzal érvel: ha a menekültügyi eljárás során a kérvények legalább 95 százaléka megalapozatlan, akkor az adott országban nincs üldöztetés, következésképpen biztonságos.

A biztonságossá nyilvánított országokból érkező emberek esetében gyorsabban lefolytatható a menekültügyi eljárás és a kiutasítás is.

Forrás: AFP/Csaba Segesvari

Seehofer szerdai sajtótájékoztatóján azt ígérte, hogy természetesen minden ügyben egyéni vizsgálat lesz, és akiről bebizonyosodik, hogy bár biztonságos országból származik, de hazájában mégis veszély fenyegeti, menedéket fog kapni.

A három észak-afrikai országot már tavaly is

megpróbálta biztonságossá nyilváníttatni a német kormány,

de a javaslat akkor a német parlament felsőházában elbukott. A Bundesrat ugyanis a tartományok képviselőiből áll, és az alsóházban többséggel rendelkező konzervatív-szociáldemokrata nagykoalíció ott kisebbségben van. A baloldali és zöld képviselők alapvetően az emberi jogok ottani helyzete, kiemelten a homoszexualitás büntethetősége miatt ellenzik, hogy Marokkót, Algériát és Tunéziát biztonságossá nyilvánítsák.

A jelenlegi szabályozás értelmében Németország biztonságos származási országnak tekinti az Európai Unió összes tagállamát, Ghánát, Szenegált, Bosznia-Hercegovinát, Macedóniát, Szerbiát, Montenegrót, Albániát és Koszovót.