A világhírű divattervező az ötödik áldozata volt, mégsem léptek a rendőrök

Gianni Versace
1991 Los Angelesben
Vágólapra másolva!
Gianni Versace a világ egyik legismertebb divattervezőjének számított, és megvolt mindene, ami gyilkosa, Andrew Cunanan életéből hiányzott. Híres volt, gazdag, tehetséges, úttörő a szakmájában, igazi zseninek nevezték. 1997. július 15-én Gianni Versace szokásának megfelelően kilépett háza kapuján, és a dél-floridai óceánparton elindult újságot venni. Cosmopolitan, Vanity Fair, Vouge – ezek voltak a napi hírek Versace számára. Akkor persze még nem tudhatta, hogy hamarosan meggyilkolják.
Vágólapra másolva!

A környéken, ahol élt, szinte mindenki ismerte a híres tervezőt, Gianni Versacét, sok barátja is a környéken lakott. A rajongók szintén tudták, hol lakik. Gyakran fotózkodtak vele, vagy épp autogramot kértek tőle.

Versace szerette az embereket, szerette az életet, és mindig mindenben a szépséget kereste. Ruhái egyben műalkotások is voltak, amelyekhez az ihletet az ókori görög és római művészetből merítette.

Jellegzetes formák és színek jellemezték öltözékeit. Imádta őt a média, és ruháit imádták a gazdag és híres nők. Diana hercegnő, Madonna és Elton John szintén a rajongója volt.

Híres volt a vendégszeretetéről, hatalmas partikat és bemutatókat tartott saját, Miamiban berendezett otthonában.

A sztárokat ajándékokkal árasztotta el, és ezzel egy új marketingstílust is bevezetett. Érdeke volt, hogy ruháit a leghíresebbek hordják, és ezért képes volt sok-sok millió dollárt áldozni az önreklámra.

Képünkre kattintva eléri galériánkat!

1991. Gianni Versace Los Angelesben Forrás: Getty Images/George Rose

Ő volt az első nyíltan homoszexuális divattervező. Melegbárokba járt, és szerves része volt a meleg közösségnek New Yorktól Párizsig.

Antonio D'Amico 11 éven át volt partnere, de kapcsolatuk nem volt monogám.

Az élete persze nem így indult, hosszú és kemény alkotói munkával ért el a csúcsra.

Egy kis olaszországi városból, Calabriából származott, ahol anyjától leste el a szabás-varrás titkait.

A kis Gianni születésétől anyja szegényes varrodájában töltötte idejét. Egy bátyja, Santo és egy húga, Donatella van.

Kezdetben építészetet tanult, majd Milánóban már a divattervezést.

Innen építette fel több millió dolláros divatházát, a Versacét.

Az újságvásárlásból hazafelé tartott, amikor a háza kapujában Andrew Cunanan odalépett hozzá, majd

két lövéssel meggyilkolta.

A művészt még beszállították a kórházba, de nem sokkal később meghalt.

A rendőrséget rengeteg vád érte, mivel Cunanant már jóval a Versace-gyilkosság előtt keresték. A kritikák annak szóltak, hogy a rendőrség

nem vette komolyan a bejelentéseket, amiket korábban tettek ellene.

Úgy vélték, ez a melegközösség belső ügye. Bár Cunanan meggyilkolt egy chicagói ingatlanbefektetőt, Lee Miglint, mivel azonban a férfi házas volt, és az ügy rossz fényt vetett volna a családra és a bőkezűen adakozó vállalkozóra, igy a rendőrség, elferdítve az információkat, nem kapta el a gyilkost.

Az ingatlanmágnás nem az első áldozata volt a férfinak. Cunanan, Miglin előtt már megölt két embert, mindketten kapcsolatban álltak vele, egyikük a barátja, a másik a szeretője volt. Akkor ölte meg őket, amikor lebukott a hazugságaival. Előbbit, egy tengerészgyalogost, Jeffrey Tailt kalapáccsal verte agyon, míg David Madson építészt lelőtte.

A Versace divatház logója Forrás: Gevril Group

A harmadik gyilkosság után az áldozata autójával menekült el, amelyben rádiótelefon volt, így a rendőrök pontosan tudták, hol tartózkodik. Ennek ellenére nem fogták el.

Csak azután kezdték el üldözni, hogy megölte a híres divattervezőt. Ekkor már a sajtó is mindent tudott, vagyis hogy a férfinak ez már az ötödik gyilkossága volt. Korábban ugyanis kiderült, hogy egy férfit fejbe lőtt, csak azért, hogy megszerezze az autóját.

Az öt közül Versace meggyilkolása volt az egyetlen, amire évekig készült. Ezt követően kezdte el több ezer rendőr keresni, gyakorlatilag hajtóvadászat indult ellene.

Közben rajongók ezrei érkeztek Versace házához, és rótták le részvétüket a divat császárának otthona előtt.

Hogy Cunanan milyen indokból ölt, nem derült ki soha.

Mivel maga is homoszexuális volt, akadtak olyan feltételezések, hogy nem tudta feldolgozni vonzalmát a férfiakhoz, és képtelen volt elfogadni, hogy milyen családból származik.

Cunanant végül nem tudták letartóztatni, mert öngyilkos lett. Ugyanazzal a fegyverrel lőtte főbe magát, mint amivel Gianni Versace-t megölte.