Megkezdődött az evakuálás a lázadók által körülzárt két síita településről

Vágólapra másolva!
Elindult az evakuálandók első csoportja csütörtökön a Szíria északnyugati részén fekvő, a lázadók által körülzárt Fúa és Kefraja síita településekről a kormány és a felkelők között született megállapodásnak megfelelően.
Vágólapra másolva!

Több ezer embert menekítenek ki három ütemben a két településről annak az egyezségnek a keretében, amely az al-Kaida nemzetközi terrorszervezethez köthető csoport és a damaszkuszi kormány között jött létre.

Az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontja (OSDH) nevű, londoni székhelyű emigráns szervezet értesülései szerint az első csoportban a betegeket szállító mentőautók haladnak.

A megállapodás a Bassár el-Aszad szíriai elnökkel szövetséges Oroszország, valamint a szíriai ellenzék támogatójának tekintett Törökország közvetítésével jött létre.

Fúa és Kefraja települést mintegy hétezren, többségében síiták és a damaszkuszi kormányhoz hű fegyveresek lakják. Három évig éltek a felkelők ostroma alatt. A most megkötött egyezség szerint a lakosok távozásáért cserébe 1500 ellenzéki foglyot engednek szabadon.