Szkripal-ügy: a rendőrök szerint oroszok követhették el a támadást

2018.07.19. 11:37

Nem hivatalos rendőrségi beszámolók szerint a Scotland Yard azonosította azokat, akik gyanúja szerint márciusban Novicsok-féle katonai idegméreggel mérgezték meg a délnyugat-angliai Salisburyben Szergej Szkripal egykori orosz-brit kettős hírszerzőügynököt és lányát.

A Press Association brit hírügynökség - és rá hivatkozva a brit média - rendőrségi forrást idézve csütörtökön arról számolt be, hogy

a Scotland Yard szerint oroszok követhették el a támadást.

A rendőrség szerint mindenképpen egynél több támadóról van szó.

A 66 éves Szkripalt, az orosz katonai hírszerzés (GRU) volt ezredesét, aki a brit hírszerzésnek (MI6) is dolgozott, és 33 éves lányát hetekig válságos állapotban kezelték Salisbury kórházában.

Julija Szkripalt áprilisban, apját májusban kiengedték, hollétük nem ismert.

Oroszország folyamatosan és határozottan tagadja, hogy bármi köze lenne a Szkripal-ügyhöz, Anglia azonban gyilkossági kísérletként kezeli a mérgezést, amiért az orosz kormányt tartja felelősnek.

Még vizsgálják, hogy a Novicsok-méreg ugyanabból az adagból került-e az orosz volt ezredeshez és lányához, mint az egy hónappal ezelőtt megérgezett brit párhozForrás: MTI/EPA/Brit védelmi minisztérium/Peter Brown

A brit kormány még márciusban kiutasította a londoni orosz nagykövetség hírszerzőként azonosított 23 diplomatáját, és gyakorlatilag befagyasztotta a magas szintű kormányközi érintkezéseket Oroszországgal.

A brit lépést további 26 ország követte hasonló intézkedéssel, az Egyesült Államok 60 orosz diplomatát utasított ki.

Oroszország ugyancsak diplomáciai kiutasításokkal és Oroszországban működő képviseletek, külföldi intézmények bezárásával válaszolt.

A brit kormány hivatalos állásfoglalása szerint az idegméreggel elkövetett gyilkossági kísérlet azt jelenti, hogy

Oroszország törvénysértő módon erőt alkalmazott az Egyesült Királyság ellen.

A Press Association által csütörtökön idézett rendőrségi forrás szerint a Scotland Yard terrorellenes és különleges műveleti ügyosztálya, amely a vizsgálatot vezeti, zártláncú térfigyelő kamerák több ezer órányi felvételét tanulmányozva azonosította a támadással gyanúsíthatók körét, és ezt összevetette az akkoriban Nagy-Britanniába beutazók adataival. Ennek alapján a rendőrség a forrás szerint biztos abban, hogy a gyanúsítottak oroszok.

Szergej Szkripal és lánya túlélték a gyilkossági kísérletetForrás: AFP/Yuri Senatorov

A Scotland Yard hivatalosan nem reagált a hírre.

A múlt hónap végén két brit állampolgár, a 45 éves Charlie Rowley és élettársa, a 44 éves, háromgyermekes Dawn Sturgess is súlyos mérgezést szenvedett. Mindkettőjüket Rowley Amesburyben lévő házából szállították a néhány kilométerre fekvő Salisbury kórházába.

Charlie Rowley azóta visszanyerte öntudatát, és a nyomozók beszéltek is vele, Dawn Sturgess azonban július 8-án a kórházban meghalt.

A rendőrség a minap bejelentette, hogy Rowley házában megtalálta azt a kis parfümös tubust, amely az idegméreg-hatóanyagot tartalmazta.

Múlt hónapban két brit állampolgár, egy férfi és élettársa szerezetében mutatták ki az idegmérget. A nő a kórházban blehalt a mérgezésbeForrás: MTI/EPA/Tony Kershaw

A tubust a brit védelmi minisztérium Porton Downban működő vegyi és biológiai kutatóintézetébe szállították, és az intézmény szakértői megállapították, hogy

az üvegcsében Novicsok idegméreg-hatóanyag volt.

A brit kormány szerint ugyanilyen Novicsok típusú, még a Szovjetunióban kifejlesztett katonai idegméregtől szenvedett súlyos mérgezést Szergej Szkripal és lánya.

A vizsgálatot végző nyomozók a méreganyagot a legnagyobb töménységben Szkripal Salisburyben lévő házának ajtaján mutatták ki.

A Scotland Yard legutóbbi hivatalos tájékoztatása szerint további tudományos vizsgálat folyik annak kiderítésére, hogy a két brit mérgezését okozó Novicsok hatóanyag ugyanabból az adagból származik-e, amelytől négy hónapja Szkripalék megbetegedtek.

A nyomozók vizsgálják azt is, hogy a méreganyagot tartalmazó tubus honnan és hogyan került Charlie Rowley házába.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK