Az antiszemitizmus ellen tüntettek Bonnban, miután egy palesztin rátámadt a zsidó tanárra

2018.07.20. 16:44

A július 11-i palesztin antiszemita támadásra válaszul Bonn főpolgármestere, Ashok-Alexander Sridharan (CDU) a helyi zsidó közösséggel együtt július 19-re meghirdette a „kipa napját" (Tag der Kippa), aminek keretében kipás demonstrációra hívta a bonniakat.

Ahogy az Origo azt már megírta, Bonn egyik parkjában egy palesztin férfi rátámadt az Amerikában élő, épp a Bonni Egyetemen előadni készülő zsidó származású, kipát viselő dr. Jichák Melamed nevű egyetemi tanárra és annak a segédjére.

A migráns becsmérelni kezdte őket, leverte a kipát a professzor fejéről, és mialatt hozzáütötte, azt kiabálta, hogyki a zsidókkal Németországból!

A Szombat című zsidó politikai és kulturális folyóirat beszámolója alapján a bonni főpolgármester felhívásához politikai és civil szervezetek is csatlakoztak, köztük a helyi egyetem, az Alexander von Humboldt Alapítvány és a DAAD (Német Felsőoktatási Csereszolgálat).

A spontán időzítés – a tüntetés a tartományi nyári iskolaszünet első hetén egy hétköznap délutánra esett – és a hőség ellenére a demonstráción körülbelül ötszázan vettek részt. A bonni zsidó közösség kölcsönkipákat biztosított azok számára, akik nem hoztak magukkal sajátot.

Beszédében Ashok-Alexander Sridharan városvezető korábbi videoüzenetéhez hasonlóan ismét határozottan elítélte a vallási alapú erőszakot.

Az antiszemitizmus elleni harcnak a német politikai kultúrához kell tartoznia – jelentette ki.

A támadás áldozatát, dr. Jichák Melamedet megszólítva, a főpolgármester kifejezte sajnálatát, és jelezte, hogy Bonn visszavárja a professzort. (Dr. Melamed a tüntetésen nem tudott ott lenni, a telekommunikációs úton keresztüli csatlakozása pedig technikai okokból meghiúsult.)

Dr. Margaret Traub, a bonni zsidó közösség vezetője felhívta a figyelmet a hasonló akciók szükségességére, és hangsúlyozta: nem megengedhető Izrael-kritikának beállítani az antiszemitizmust.A harmadikként felszólaló dr. Martin Frick, az ENSZ Bonnban székelő Klímatitkárságának politikai és programigazgatója emlékeztetett, hogy a vallásszabadság és a vallási tolerancia az ENSZ fontos alapelvei, és a szervezet támogatását fejezte ki a megmozdulást illetően.